Na Česko se žene další déšť a bouřky, budou ještě silnější

Výstraha před bouřkami, kterou vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), platí pro pátek a pro sobotu. "V pátek 24. 5. a také v sobotu 25. 5. během dne se budou místy vytvářet bouřky, které budou ojediněle i silné. Bouřky budou doprovázené přívalovými srážkami a postupovat jen pomalu k severozápadu až severu," uvedli meteorologové na sociální síti X.

"Srážky se budou objevovat na většině území Česka. Ty nejintenzivnější by měly být v západní a severozápadní části našeho území. Právě tam očekáváme, že se budou vyskytovat i bouřky," řekla meteoroložka Dagmar Honsová. "V bouřkách může spadnout kolem 30 mm za krátký čas a v opakovaných bouřkách může napršet i kolem 50 mm srážek," dodal ČHMÚ.

Meteorologové navíc varují i před kroupami. "Ojediněle se v bouřkách mohou vyskytnout menší kroupy většinou do 2 cm, a to s větší pravděpodobností v sobotu. V sobotu se také mohou vyskytnout nárazy větru kolem 20 m/s (kolem 70 km/h)," informoval ČHMÚ.

"Vzhledem k nasycenosti území vodou může při srážkách dojít k lokálnímu zatopení nebo k rychlé reakci hladin menších toků, a to hlavně na jihozápadě a západě území," uvedli. "Na severozápadě mohou tyto bouřky působit větší škody tím, že v minulých dnech tam poměrně intenzivně pršelo a že nasycenost půdy vodou je obrovská," doplnila Honsová. 

[chooze:article;value:557023]

"Srážkové úhrny až 50 mm se vyskytnou v Libereckém, Královéhradeckém a Pardubickém kraji nebo na Moravě a ve Slezsku, ale tady skoro vůbec nepršelo. Takže i když budou bouřky stejně intenzivní jako na jihozápadě našeho území, tak tam by žádné škody působit neměly," vysvětlila. 

Napilno tak mají hasiči, kteří zasahují například v Jihomoravském kraji. Jedna z brněnských ulic se dokonce ocitla pod vodou. "Jako vždy, když hodně prší, zasahujeme i nyní na ulici Jedovnická v Brně, kde vznikla vodní laguna. Provoz je zastaven," informovali jihomoravští hasiči v pátek dopoledne na síti X. v souvislosti s deštěm řeší celkem 12 události. 

Nad vranovskou přehradou se v pátek odpoledne objevila tromba. Podle svědků trvala asi pět minut:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.