Norové už mají Ruska plné zuby. Rozhodli o tvrdém opatření

"Rozhodnutí zpřísnit pravidla vstupu je v souladu s přístupem Norska, že stojíme se spojenci a partnery v reakcích proti nezákonné ruské útočné válce proti Ukrajině," uvedla norská ministryně spravedlnosti a veřejné bezpečnosti Emilie Enger Mehlová na stránkách vlády.

Pravidla pro vstup ruských občanů do Norska vláda omezila už na jaře 2022 a od té doby jim víza prakticky neuděluje. Ruští občané, kteří by do Norska vyrazili za "turistikou a jinými nepodstatnými cestami", tak budou při vstupu přes vnější hranici odmítnuti.

Omezení se ale vztahuje i na ruské občany, kterým Norsko víza vydalo ještě před začátkem ruské invaze na Ukrajinu. Navíc se týká i víz, která jim vydaly ostatní země schengenského prostoru.

[chooze:article;value:556818]

V určitých případech ale může norská vláda udělit výjimky. Mezi ně patří například návštěva blízké rodiny s bydlištěm v Norsku. Další výjimkou je pak studium – ať už v Norsku, nebo v jiných zemí Schengenu.  

"Norské úřady bedlivě dohlížejí na hraniční přechodovou hranici Storskog a v případě potřeby jsou připraveny podniknout další kroky," stojí v závěru prohlášení.

Jak připomíná agentura AP, norský deník Aftenposten minulý týden přišel s informací, že se Norská domácí bezpečnostní agentura (PST) obává, že právě na hraniční přechod Storskog mají vstupovat Rusové zapojení do shromažďování zpravodajských informací.

"Rusko aktuálně vidí, že má prospěch z provádění sabotáží v evropských zemích s cílem oslabit ukrajinské obranné schopnosti," řekla vedoucí kontrašpionáže PST Inger Hauglandová. Podrobnosti ale neuvedla.

Rusko vyhrožuje Západu. U hranic s Ukrajinou nacvičuje jadernou válku:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.