Významný český vědec (†42) náhle zemřel. Šok a tragédie, truchlí kolegové

Český vědec Vojtěch Adam zemřel v úterý ve věku 42 let, informovala Mendelova univerzita v Brně. Podlehl krátké a těžké nemoci. "V osobě profesora Adama ztrácí univerzita jeden z nejvýznamnějších vědeckých talentů poslední doby. Jeho přínos pro univerzitu v podobě vědeckých aktivit, energie a pracovitosti je těžko kvantifikovatelný," řekl rektor univerzity Jan Mareš.

"Úmrtí profesora Adama je především šok, obrovská lidská tragédie a ztráta, která musí zasáhnout každého, kdo ho znal. Nečekaně odešla výrazná osobnost plná nápadů, vizionář a inovátor, extrémně pracovitý a výkonný člověk budící emoce. Člověk s nezaměnitelným úsměvem a silným hlasem v každé situaci,“ uvedl děkan Agronomické fakulty Leoš Pavlata.

[chooze:article;value:556551]

Vojtěch Adam se narodil 2. května 1982 v Brně. Magisterské a postgraduální studium absolvoval na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity. Od roku 2007 pracoval na Mendelově univerzitě. V letech 2014-2022 působil ve vedení univerzity jako prorektor pro tvůrčí činnost. Vedl Ústav chemie a biochemie, na kterém pracoval od roku 2009.

Ve vědecko-výzkumné činnosti se zaměřoval na aplikaci moderních bioanalytických metod a pokročilých materiálů pro biochemické a biologické účely. Za svou práci na Ústavu chemie a biochemie získal několik ocenění. Mezi nimi i Cenu Ligy proti rakovině za jeho práci v oblasti klinické onkologie. Právě výzkum v oblasti léčby rakoviny byl významnou součástí jeho kariéry. 

[chooze:article;value:556347]

"Dokázal spojit špičkové laboratorní a diagnostické postupy s provozním zemědělstvím. Upřímně doufám, že naše univerzita bude mít dostatek síly i snahy o spolupráci, aby tyto aktivity s úspěchem dokončila," pokračoval rektor. "Vojto děkuji za čas a energii, kterou jsi věnoval naší univerzitě," dodal.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.