V Evropě se šíří nebezpečný virus. Šest důležitých kroků, jak se nenakazit

Norovirus se ve Spojeném království šíří neobvykle rychlým tempem. Podle deníku Mirror je současný počet případů o 75 procent vyšší, než je pětiletý průměr vypočítaný pro toto roční období. Tamní zdravotnická agentura proto vyzvala obyvatele, aby dodržovali šest kroků, kterými by mohli nákaze předejít.

V první řadě radí vyhnout se blízkému kontaktu s kýmkoliv, kdo vykazuje příznaky nákazy. Mezi ně patří hlavně nevolnost, průjem a zvracení. Objevit se může ale i vysoká teplota a bolest hlavy či končetin. Doporučují i nedotýkat se povrchu nebo předmětů, kterých se mohl nemocný dotknout, a vyhýbat se kontaktu rukou a úst.

Pokud máte nemocného člověka doma, radí se vyhnout společnému vaření a dezinfikovat povrchy. K praní kontaminovaného oblečení a lůžkovin pak doporučují používat prací prostředky a prát na 60 °C. Zapomínat by se nemělo ani na důkladné a časté mýtí rukou.

[chooze:article;value:508170]

V dubnu se virus masivně rozšířil i v Německu. Na jarním festivalu ve Stuttgartu se jím podle deníku Bild mělo nakazit více než 300 lidí. Vyvolal u nich velmi prudké zvracení a průjem. Virus se tehdy zřejmě objevil v zázemí pro zaměstnance a rozšířil se po celém areálu.

V České republice patří podle lékařů noroviry společně s rotaviry mezi nejčastější původce virových gastroenteritid. V letech 2008 až 2020 bylo nahlášeno více než 33 tisíc infekcí. Během sledovaného období se nákaza přehoupla v epidemii celkem 274krát. Největší epidemie byla zaznamenána v roce 2015, kdy kvůli kontaminaci pražské vodovodní sítě onemocněno 5 248 lidí.

Česko aktuálně trápí černý kašel. Nemocným může pomoci přírodní klima jeskyně:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.