Rusko vyhrožuje Západu. U hranic s Ukrajinou nacvičuje jadernou válku

[chooze:gallery;value:35948]

Postupy s použitím raket Iskander a Kinžal schopných nést jaderné hlavice trénuje od pondělí ruská armáda ve svém Jižním vojenském okruhu, jehož velitelství sídlí v Rostově na Donu a zahrnuje také okupovaná území, informuje britský Guardian.

"Zatím proběhla první fáze, která zahrnovala nácvik transportu raket na odpalovací místa a jejich nakládání na letadla," uvedlo v pondělí ruské ministerstvo obrany a dokazují to i záběry, které zveřejnilo. Uspořádání manévrů nařídil, jak uvádí Kyiv Independent, šéf Kremlu Vladimir Putin.

[chooze:article;value:555327]

​Ten v minulosti již několikrát vyhrožoval použitím jaderných zbraní proti Ukrajině a Západu a loni rozhodl o jejich rozmístění v Bělorusku. "Spojené státy totéž dělají desítky let a umístily své taktické jaderné zbraně na území svých spojenců," řekl Putin citovaný webem The Moscow Times.

Když Kreml současné cvičení začátkem května vyhlašoval, nezapomněl připomenout, že jde o reakci na "provokace a výhružky" Západu, mezi něž zahrnuje mimo jiné ostrou rétorika francouzského prezidenta Emmanuela Macrona

Ten opakovaně hovořil o možnosti vyslání vojáků NATO na pomoc napadené Ukrajině. Moskva přitom uvádí, že je připravena použít taktické jaderné zbraně v případě napadení svého území či ohrožení vlastní suverenity.

Kdyby Francie napadla ruské vojáky, mohl by Kreml použít i jaderné zbraně, říká generál Šedivý (2/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.