Na Česko se řítí silné bouřky a přívalový déšť. Hrozí tornáda, varuje ČHMÚ

Silné bouřky dorazí do Česka během úterního odpoledne. "V souvislosti s tlakovou níží postupující z Alp k severu se mohou během odpoledních, večerních a nočních hodin vyskytnout v jihozápadní polovině území silné bouřky," upozorňuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na facebooku.

"Aktuálně už se začínají tvořit bouřky hlavně v severní polovině republiky – největší pravděpodobnost je na pohraničních horách díky nejdéle zmenšené oblačnosti a největší dostupné energii. Postupovat by pak měly směrem k severoseverovýchodu a mohou se v nich vyskytovat intenzivní srážky a menší kroupy nebo i souvislejší vrstva menších krup. Předpokládáme, že nenaplní kritéria výstražného systému (SIVS), ale budeme jejich postup sledovat," doplnili meteorologové po 12. hodině na sociální síti X.

Meteorologové proto vydali výstrahu pro celkem sedm krajů – část Ústeckého, Karlovarský, Plzeňský, část Středočeského, Jihočeský, část Jihomoravského a část Kraje Vysočina.

Hrozí krupobití i tornádo

Bouřky může na některých místech doprovázet také krupobití. "V jihozápadní polovině Čech se začnou bouřky tvořit během odpoledne a budou doprovázené zejména přívalovým deštěm s úhrny i přes 30 mm/h, případně menšími kroupami," informoval ČHMÚ.

"V kombinaci opakovaných bouřek a deště, do kterého budou bouřky přecházet během večera, může lokálně napršet i kolem 50 mm srážek," varoval úřad. Postupně se budou bouřky přesouvat směrem na východ.

"Navíc je dnes ve spodních vrstvách troposféry poměrně dynamické prostředí a spodní základna oblačnosti bude lokálně nízko. To může nahrávat tvorbě případných větrných vírů jako například tromba nebo tornádo. I přesto, že jsou podmínky pro tyto jevy modelově příznivé, je pravděpodobnost vzniku velmi malá (vzácná) a nelze je dopředu blíže lokalizovat (předpovědět), může se vyskytnout i mimo oblast výstrahy," vysvětlili meteorologové.

[chooze:article;value:556365]

"Na jihozápadě Českomoravské vrchoviny a Jihomoravského kraje se objeví silné bouřky až během večera a noci. Doprovázet je mohou nárazy větru kolem 65 km/h, přívalový déšť s úhrny i kolem 30 mm/h a menší kroupy. Během noci bude bouřková činnost slábnout," uvedli meteorologové.

Na některých místech by podle odborníků mohlo dojít i k rozvodnění menších toků. "V oblastech zasažených výraznějšími srážkovými úhrny může docházet k rozvodnění menších toků a lokálnímu zatopení," uzavřel ČHMÚ.

Obří kroupy, nárazy větru a supercely. Česko v pondělí zasáhly bouřky:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.