Soud v Haagu chystá zatykač na Netanjahua. Podezírá ho z válečných zločinů

Premiér Izraele a vůdce teroristického hnutí Hamás stojí na opačné straně konfliktu, který v posledních měsících otřásá Blízkým východem. Podle Mezinárodního trestního soudu v Haagu mají přece něco společného – oba jsou prý podezřelí z páchání válečných zločinů.

"Mám důvody se domnívat, že tři představitelé Hamásu nesou trestní odpovědnost za zločiny páchané v Izraeli. Mám také důvody se domnívat, že izraelský premiér Netanjahu a ministr obrany Gallant nesou trestní odpovědnost za zločiny spáchané na území státu Palestina," řekl hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu Karim Khan.

Mezi údajné zločiny má patřit hladovění civilistů jako způsob vedení války nebo úmyslné směřování útoků proti civilnímu obyvatelstvu. "Zatímco Hamás se na našich bratrech a sestrách dopustil zločinů proti lidskosti, prokurátor je zmiňuje ve stejném kontextu jako představitele izraelské vlády. To je skandál historických proporcí," reagoval izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac.

[chooze:article;value:556177]

​"Mně to připadá jako naprosto nepřijatelný návrh a musím se přiznat, že mě trochu děsí. Přece musíme rozlišovat, kdo to všechno způsobil. Musíme vidět, že to byl Izrael, kdo byl napaden," reagoval český premiér Petr Fiala (ODS).

Za nehoráznost návrh považuje i americký prezident Joe Biden. Od počínání izraelské vlády v Pásmu Gazy se ale Spojené státy v poslední době mírně distancovaly. Dokonce kvůli ofenzivě v Rafáhu zastavily dodávky některých typů zbraní.

"Pokud jde o strašlivé ztráty na životech nevinných civilistů, je rozumné se zamyslet nad tím, zda neexistují případy, kdy jednali v rozporu se svými závazky podle mezinárodního humanitárního práva," řekl americký ministr zahraničí Antony Blinken.

Izrael zahájil vojenskou operaci v Pásmu Gazy v reakci na útoky Hamásu ze 7. října, při kterých teroristé zavraždili asi 1 200 Izraelců. Palestinské úřady od té doby v Pásmu Gazy hlásí přes 35 000 mrtvých civilistů.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.