Nebeská podívaná uchvátila obyvatele Jihlavska. Vypadalo to až děsivě, popisují

[chooze:gallery;value:35927]

​Česko bičují silné bouře a podle meteorologů se s nimi jen tak nerozloučíme. Mezitímco mnohé nepřízeň počasí spíše znepokojuje, milovníci bouří jásají. Na Jihlavsku se několika takovým podařilo nedělní bouři vyfotografovat. A to v dosti neobvyklé fázi.

"Vypadalo to až děsivě. Nevybavuju si, že bych někdy viděla takto zbarvená oblaka při bouřce, takže mě to zaujalo," řekla pro TN.cz paní Martina z Jihlavy, které se podařilo rudě zbarvené nebe vyfotografovat. "Fotografie není upravená, opravdu mělo takovou barvu," dodala.

Podobný zážitek si odnesl i pan Matěj. "Klidný nedělní večer narušilo divné světlo za oknem. "Přes protější domy jsem viděl jen téměř pekelnou záři a černé mraky," popsal. Okamžitě proto popadl dron a vyběhl ven. Nakonec se rozhodl vyjet i na kopec, kde se mu podařilo pořídit další snímky.

Dočervena zbarvené nebe zaujalo i paní Veroniku. "Bouřka byla dost silná, blesk za bleskem a dost hřmělo. Sice trvala asi 20 minut, ale byla to pěkná podívaná. Obloha byla krásná," řekla. Snímky se jí povedlo pořídit okolo půl deváté večer. "Zničehonic byla hrozná tma," popsala.

[chooze:article;value:555828]

​Obloha uchvátila i pana Josefa z Hlučínska. "Fotím, lovím bouřky rád. Včera se očekávaly. Seděli jsme venku s dětmi na hřišti a ta bouřka se hned za městem zvětšovala a pomalu se pohybovala dál k severovýchodu. Potom jsem zahlédl mezi domy průtrž, tak jsem vyběhl domů do desátého patra a nestačil se divit, jak je ta bouřka fotograficky pěkná," popsal.

Neuvěřitelný zážitek to byl i pro pana Václava, kterému se bouře podařila vyfotit cestou z práce v Oříškách na Jihlavsku. Ve focení bouří je přitom zkušený. "Bouřky se snažím fotit už x let. Někdy to vyjde, někdy ne. A teď to vyšlo krásně. Příroda občas umí nádherné věci. Tohle byla rychlá mobilovka, jelikož jsem s sebou neměl foťák," řekl.

Úžasná nebeská podívaná to byla i podle meteorologů. Na nebi totiž bylo možné sledovat hned několik úkazů zároveň. "Bouřky přinášely nádhernou podívanou – bouřkovou oblačnost, nechyběl shelf cloud a při západu slunce vznikaly i červánkové jevy," vyjmenovala meteoroložka Dagmar Honsová.

Silná bouře udeřila i v Litomyšli. Tam se museli vypořádat i s kroupami:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.