Miliardář Bezos obnovil lety do vesmíru. Nejstaršímu pasažérovi bylo 91 let

Říká se, že nejhezčí pohled na svět je z koňského hřbetu. Americký miliardář a majitel společnosti Blue Origin Jeff Bezos ale na svět nejraději kouká z nebeských výšin a tenhle výhled chce dopřát i široké veřejnosti. 

Jeho společnost nabízející komerční lety do vesmíru v neděli na západě Texasu vypustila raketu, která dopravila k hranicím vesmíru šestičlennou posádku. Ke startu došlo necelé dva roky od havárie, kterou v září 2022 zapříčinila porucha v trysce motoru rakety. Naštěstí se tehdy na palubě nacházely jen vědecké přístroje.

Součástí posádky vesmírné lodi byl v neděli i bývalý kandidát na prvního černošského astronauta Ed Dwight. V 60. letech absolvoval intenzivní výcvik, do vesmíru se ale v té době nepodíval. Této pocty se mu dostalo až teď. Ve svých téměř 91 letech se stal světovým rekordmanem. Místo na palubě mu zaplatila soukromá nadace.

[chooze:article;value:554347]

​"Bylo to úžasné. Je to zážitek, který vám změní život. Každý by to měl vyzkoušet. Děkuji mockrát," řekl Ed Dwight, nejstarší astronaut ve vesmíru.

Modul společnosti Blue Origin vystoupal za hranice zemské atmosféry, konkrétně do výšky necelých 106 kilometrů. Přibližně po deseti minutách se členové posádky bezpečně vrátili na zem. K přistání modulu posloužily padáky.

Blue Origin má za sebou už téměř 37 soukromých letů. Jeden z nich v roce 2021 absolvovala i hvězda seriálu Star Trek William Shatner, jemuž tehdy bylo 90 a jehož rekord Ed Dwight nyní překonal. Společnost si prý za letenku účtuje kolem 25 milionů korun.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.