Evropu svírá Katinka, přináší silné bouře. Meteoroložka řekla, co nás ještě čeká

Katinka i navzdory jemnému pojmenování výrazně zamávala s počasím napříč Evropou. Tak totiž pojmenovali němečtí meteorologové tlakovou níži, která nad kontinent přinesla podmínky ideální pro tvorbu bouří. Ty se nevyhnuly ani České republice a podle meteoroložky Dagmar Honsové bude deštivo i v dalších dnech.

"Už víkendové bouřky byly místy doprovázené přívalovým deštěm a krupobitím. Jak v pondělí, tak v úterý budou hodnoty CAPE, tedy potenciální konvektivní energie, vyšší než o víkendu, takže očekáváme v pondělí srážkové úhrny v bouřkách až kolem 30 mm, v úterý až kolem 50 mm. A chybět nebudou ani kroupy," upozornila meteoroložka.

Ve středu bude sice zataženo a mělo by i pršet, ale už od večera mají srážky ustávat. Přes den se teploty vyhoupnou na 16 až 22 stupňů. Déšť se ale místy objeví i ve čtvrtek, kdy budou opět ojediněle hrozit bouřky. Přes den se teploty vyšplhají na 17 až 23 stupňů. Místy déšť či bouřky se vyskytnou i v pátek, kdy teploměry naměří 18 až 22 stupňů. A v podobném duchu se ponese i víkend.

[chooze:article;value:555955]

​Podle odborného portálu iMeteo ale bouře sužují i další evropské země. Například na Slovensku začala série bouřlivého počasí už v pátek. Nejsilnější smršť čekají meteorologové v pondělí odpoledne a vpodvečer, kdy je s nimi potřeba počítat na více místech napříč Slovenskem. Varují i před vznikem supercel.

S dopady bouří bojuje i sousední Německo. Konkrétně v Sársku a Porýní-Falcku se podle deníku Bild vypořádávají s povodněmi. Voda připravila některé obyvatele i o elektřinu. Tamní meteorologická služba navíc uvedla, že se silný déšť ještě vrátí. Udeřit by měl hlavně v úterý a ve středu ráno a zdá se, že zasáhne stejné oblasti.

Silné deště na některých částech svého území hlásí i Polsko, Rakousko, Maďarsko, Itálie, Holandsko nebo například Belgie. A s takovým počasím se navíc jen tak nerozloučíme. Katinka by se nad Evropou měla udržet až do začátku června, a společně s ní tedy zřejmě jen tak nezmizí ani deštivé počasí.

Extrémní počasí trápí i USA. Vyžádalo si nejméně čtyři oběti:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.