Desetitisíce domácností se musí zbavit kotlů. Jak poznat, že se to týká i vás

Podle ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL) jsou kotle největším znečišťovatelem. Proto se podle něj už v roce 2012 zákonodárci rozhodli k zákazu těch nejstarších.

"Jsou to ty nejstarší, liťáky, kotle, které se nedají regulovat, musí se přikládat ručně," vysvětlil Hladík. Konkrétně se zákaz od 1. září týká všech kotlů 1. a 2. emisní třídy, těch vyrobených před rokem 2000 a kotlů, které si kutilové vyrobili sami.

Jestli se zákaz týká i vás, zjistíte jednoduše. Emisní třídu kotle totiž najdete na výrobním štítku. Ten bývá obvykle na zadní části kotle. "Je tam napsáno, co to je za kotel, jaký má výkon, a hlavně to, jaká je to třída. Občané musí hledat třídu kotle, emisní třída tam nebude napsaná, to je taková novinářská zkratka spíše," upozornil pro TN Live předseda Klastru Česká peleta Vladimír Stupavský.

Pokud ale nejde přečíst, musíte se podívat do dokumentace kotle, ve které by informace také měla být. Pokud jste ji ztratili, měli byste zavolat výrobci, který vám řekne, jestli emisní požadavky splňujete, popřípadě revizního technika.

"Představte si například ručně přikládané kotle na uhlí. Takové ty nejvíc čmoudící kotle v obci," popsal Stupavský.

[chooze:article;value:547193]

Všechny potřebné informace navíc lidé najdou v dokladu o kontrole technického stavu a provozu. Ten musí kotel od roku 2016 podstoupit minimálně jednou za tři roky.

"Víme, že ta povinnost není příliš respektována," uvedl ředitel odboru ochrany ovzduší Kurt Dědič. "Je potřeba se zaměřit i na plnění této povinnosti," dodal.

"Za posledních deset let se počet domácností, které vytápí uhlím, snížil na polovinu. Z nějakých 12 procent je to aktuálně šest procent," popsal Hladík. Podle dřívějších odhadů resortu ale stále asi 150 tisíc kotlů požadavky nesplňuje. "Je tady jasná vize, že do deseti let nebudeme uhlím topit vůbec," doplnil ministr.

"Lokální topeniště jsou v současnosti nejzásadnějším sektorem, který ovlivňuje kvalitu ovzduší v České republice," upozornil Dědič.

[chooze:article;value:545672]

Lidé by neměli s výměnou kotle otálet. Od září jim totiž hrozí pokuta až 50 tisíc korun.

"Dvanáct let bylo k dispozici na přizpůsobení se této nové povinnosti, zhruba od roku 2015 stát poskytuje poměrně štědré dotace," sdělil Dědič. "Teď je ideální doba na to starý kotel vyměnit, jsou na to kapacity, topenáři jsou na to připravení, je dostatek jednotlivých systémů na vyměnění," dodal Hladík.

Kontrolovat kotle by měly úřady obcí s rozšířenou působností. Podle Dědiče ale není cílem hned v září rozdávat pokuty. "Cílem je, aby se ty kotle vyměnily, instruujeme obecní úřady, aby preferovaly ukládání nápravních opatření, která budou obsahovat ustanovení náhradního termínu, dokdy musí k výměně dojít," vysvětlil.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.