Výpověď bez udání důvodu štěpí koalici. Jurečka prohlásil, že v zákoně nebude

Výpověď bez udání důvodu rozštěpila koalici, zvedla ze židle odborníky i širší veřejnost. Teď ale ministr práce tvrdí, že součástí novely zákoníku práce nakonec nebude. "Tohle téma na stole není. Není obsahem návrhu zákoníku práce. Já jsem jasně řekl, že tam není a nebude," zdůraznil ministr práce Marian Jurečka.

"Je to nesmysl a ještě nebezpečný. Může se stát, že bude použita několikanásobná diskriminace. Vůbec nezáleží, jestli to pan ministr dá nebo nedá do novely, důležité je, co se odehraje v Poslanecké sněmovně," reagoval předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS).

Koaliční partner ODS totiž nejspíš i přes Jurečkův odpor plánuje ve sněmovně předložit pozměňovací návrhy, které by výpověď bez udání důvodů obsahovaly.

[chooze:article;value:554069]

​"Myslím, že je potřeba nestrašit veřejnost a vysvětlit pozitivní aspekty opatření. Dále vysvětlovat, že výpověď bez udaní důvodu je špatně pojmenovaná, protože důvody by zaměstnavatel měl. Jen to nejsou důvody, které jsou obsaženy v zákoníku práce. Případná výpověď bez udání důvodu by byla kompenzována vyšším odstupným," doplnil místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček (ODS).

"Marian Jurečka má silnou motivaci k tomu, aby zabránil výpovědi bez udání důvodu, protože hraje o svou politickou budoucnost. V minulosti jsme zaznamenali několik přešlapů s jeho osobou. Třeba kontroverzní večírek, když se střílelo na Filozofické fakultě. Od té doby to má nahnuté. On se potřebuje ukázat jako silný a zásadový politik," okomentoval situaci politolog Lukáš Jelínek.

"Může za tím být politická strategie vypouštět balónky, zkoušet strategie, prozkoumávat terén," dodal politolog Milan Školník.

"My jsme na ty balónky od koalice už zvyklí. Oni neustále vypouštějí něco, co potom ruší, nebo se to mění. Vidíme to u každého návrhu, který se týká sociálních věcí. A já si myslím, že v tuto chvíli je výpověď bez udání důvodu mrtvý příběh," řekl opoziční poslanec Aleš Juchelka (ANO).

Prosadit ve Sněmovně výpověď bez udání důvodu proti vůli koaličních partnerů nevyjde. Bylo by to v rozporu s koaliční smlouvou, kdy pozměňovací návrh musí mít souhlas všech včetně gesčního ministra, v tomto případě Mariana Jurečky.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.