Vrtulník s prezidentem Íránu se zřítil. Záchranáři pátrají po místu havárie

​Místo nehody je asi 600 kilometrů od hlavního města Íránku Teheránu u města Jolfa. Prezidentská letka složená ze tří helikoptér se vracela z Ázerbájdžánu, uvedla agentura AP. Ostatní dvě helikoptéry, kde cestovali další ministři, se vrátily v pořádku, uvedla televize Al-Džazíra.

Záchranáři a armáda pátrají po místu havárie, jejich úsilí je ale komplikované špatným počasím. Hlášený je silný déšť a vítr, místy dokonce mlha, to vše v zalesněném prostoru. Podle Al-Džazíry se cestujícím z prezidentské helikoptéry podařilo nouzově zavolat. Stav prezidenta Raísího ale není znám. 

Město Jolfa na mapě:

S Raísím cestoval také ministr zahraničí Hosejn Amir Abdollahija, dále guvernér íránské provincie Východní Ázerbájdžán a další představitelé režimu. Letěli vrtulníkem Bell 212 americké výroby, který je schopná pojmout až 14 pasažérů a pilota.

Pomoc Íránu nabídla jak Evropská unie, která nechala aktivovat satelitní mapování pro snadnější lokalizaci místa havárie, tak Ruská federace.

[chooze:article;value:551371]

​Sousední zemi Raísí navštívil v neděli dopoledne kvůli slavnostnímu zahájení provozu nově postavené přehrady. Setkal se se svým azerbajdžánským protějškem Ilhamem Alijevem. Jedná se totiž už o třetí podobný projekt obou zemí na řece Aras.

63letý Raísí se stal íránským prezidentem v roce 2021. Na konci 70. let minulého století se angažoval v islámské revoluci, později se stal soudcem. Sloužil také jako generální prokurátor. V posledních letech je považován za možného nástupce duchovního vůdce ajatolláha Alího Chameneího.

Írán v polovině dubna zaútočil na Izrael (14.4.2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.