VIDEO: Zářivý objekt rozjasnil oblohu. Nad Portugalskem prolétl meteor

Neobyčejná podívaná se naskytla obyvatelům severního Španělska a Portugalska. V noci na neděli tam noční oblohu rozzářil jasný předmět padající z nebe, píše portál Público. Záběry zobrazující zářivou kouli zaplnily sociální sítě.

Předmětem, který mohli Portugalci na nebi vidět i nad svým hlavním městem Lisabonem, byl s největší pravděpodobností meteor. První hlášení o meteoru přicházely krátce před půlnocí. Svědci jej popisovali jako nazelenalé nebo namodralé jasné světlo, které po několika minutách následovala hlasitá rána. uvedl portál Correio da Manha.

[chooze:article;value:553500]

Meteor je světelný jev, který nastává při průletu kamene nebo jiného vesmírného tělesa atmosférou. Ten za sebou zanechává světelnou stopu způsobenou hořením vzduchu okolo něj. Pokud meteor dopadne na zemský povrch, nazývá se meteoritem.

To se stalo i v případě portugalského meteoru. Podle portálu Expresso dopadl na zem nedaleko městečka Pereira v oblasti Castro Daire ve středním Portugalsku. Při dopadu naštěstí nezasáhl žádný dům ani nikoho nezranil.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.