Roste počet lidí žijících na hranici chudoby. I jim pomáhají potravinové banky

Lidem v tíživé životní situaci tradičně pomáhají potravinové banky. Takovou pomoc čerpá jednou za čtrnáct dní také Věra Henschelová s přítelem. O možnosti využít potravinovou banku se dozvěděla od své sociální pracovnice.

"18. ledna jsme vyhořeli. Takže jsme přišli úplně o všechno a paní Švarcová, moje sociální pracovnice, mi nabídla pomoc," řekla TN.cz klientka potravinové banky Věra Henschelová.

Lidem v podobné situaci každoročně pomáhají potraviny a jiné zboží darované ve Sbírce potravin. V jejím letošním jarním kole se vybralo přes 500 tun potravin a 50 tun hygienických potřeb. "Jarní kolo letošní sbírky bylo opravdu rekordní. Vybrali jsme zhruba o 60 tun více než na jaře loňského roku," uvedl předseda České federace potravinových bank Aleš Slavíček.

[chooze:article;value:555492]

​Potravinové banky vybrané zboží rozdělí do balíčků, které pak rozdávají potřebným. Největší poptávka je po trvanlivých potravinách nebo drogistickém zboží.

"Hygiena je asi nejdražší, jako prášek na prádlo a tak. Těstoviny, olej je v téhle době šíleně drahý," popsala Henschelová.

Počet lidí odkázaných na pomoc potravinových bank ale stále stoupá. "Zhruba milion lidí v České republice je na hraně příjmové chudoby. Jen od loňského léta nám přibylo téměř 30 tisíc lidí," informoval Slavíček.

Potravinové banky musí často s vybraným zbožím šetřit, aby vyšly až do dalšího kola Sbírky potravin a naplnily tak opět své sklady.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.