Podvodnice nabízela ženě novou smlouvu na energie. Kde vzala mé číslo, zuří

Divačka Mária Nováková z Vítkova u Opavy redakci Na vaší straně napsala, že se jí v minulých dnech chtěla domů vetřít pracovnice jakéhosi obchodníka s elektřinou, a tlačila ji k podpisu smlouvy. Napálit se paní Nováková nenechala. "V pondělí ráno mi volala nějaká paní z nějaké energetické společnosti, že je sleva, že mi poslali smlouvu na podepsání. Ptala se, jestli jsem doma, že by se stavili a dají mi to na podpis," popsala Mária Nováková.

Paní Nováková nezaváhala a okamžitě zavolala svému dosavadnímu dodavateli. "Na innogy jsem s operátorkou mluvila  a ta mi řekla, že jde o podvod, ať nic nepodepisuji," poznamenala Mária Nováková. A pochybnou obchodnici odpálkovala. I proto, že už naletěla v minulosti. "Dali mi žárovky, slibovali kdo ví co a pak jsem měla problémy od nich odstoupit," dodala. Nechápe ale, kde sehnali její telefonní číslo. 

Jiné starší ženě z Jindřichova Hradce zase před časem zavolal muž, který se jí měl představit jako energetický poradce ČEZ. Domluvil si s ní schůzku u ní doma a nechal si předložit její smlouvy o energiích. "Když někdo zazvoní u vašich dveří a vydává se za pracovníka ČEZ a chce vidět vaši fakturu nebo vaši smlouvu nebo po vás chce nějaký podpis, tak to rozhodně není pracovník ČEZ," upozornila mluvčí ČEZ Alice Horáková.

[chooze:article;value:550349]

​Podle ženy z Jindřichova Hradce našel muž ve smlouvě údajnou chybu a měl jí tvrdit, že jí hrozí vysoká pokuta, ale že prý na místě může zaplatit nižší částku. Muž nakonec spěšně odešel, protože ho vyrušil příchod syna seniorky. 

Poté, co policie zveřejnila z kamerového záznamu obličej údajného energetika, muž se sám přihlásil. Potvrdil, že sjednává smlouvy, ale popřel, že by z důchodkyně mámil peníze. Policie věc odložila, šlo totiž o tvrzení proti tvrzení, žádná škoda nevznikla a podomní prodej v Jindřichově Hradci zakázaný není. Někdy se ale podvodníka, který vymýšlí legendy, aby se vetřel domů, podaří chytit.

​"Pracovníci ČEZ Distribuce samozřejmě chodí a dělají odečty elektroměrů a poznáte je poměrně snadno, protože mají jednak předepsanou pracovní uniformu, musí na vyzvání předložit svůj služební průkaz a pokud jim ani potom nevěříte, tak si můžete na zákaznické lince ČEZ Distribuce ověřit jejich totožnost," sdělila Horáková.

[chooze:article;value:555192]

​Ovšem ani tito skuteční zaměstnanci ČEZ po vás nemají chtít vidět žádné vaše dokumenty. "Žádné faktury, žádné smlouvy a nikdy nemají chtít po vás nic podepsat," sdělila dále mluvčí Alice Horáková.

"Setkali jsme se s tím, že někdo zvonil, vydával se za našeho zaměstnance a chtěl vybírat nedoplatky," dodal mluvčí PRE Petr Holubec.

Zavedené energetické firmy ale své pracovníky přímo do bytů neposílají. "V žádném případě by náš zaměstnanec neměl vstupovat do bytu. Drtivá většina elektroměrů je v činžovních domech ve stupačkách na chodbách," upřesnil Holubec.

A rozhodně energetické firmy neposílají nikoho ke klientům domů, aby vybíral peníze. Energetici vyžadují platby dlužných nedoplatků přes účet nebo v zákaznickém centru. Když vám tedy někdo klepe na dveře, telefonicky si situaci ověřte u dané organizace. Když vám zavolá někdo údajně z banky či energetické firmy, nenechte se do ničeho tlačit, a pokud cítíte jen trochu nejistoty, vždy trvejte na jednání na pobočce.

Banka, telefon, sociální sítě. Jak zařídit, aby se senioři nestali obětí podvodníků:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.