Fico už je mimo ohrožení života, oznámil Kaliňák. Převoz ale stále není možný

Předseda slovenské vlády Robert Fico, kterého ve středu postřelil atentátník, je už mimo ohrožení života. Po několika operacích, které premiér prodělal, to oznámila v neděli nemocnice v Banské Bystrici, kde je Fico hospitalizován.

Informaci potvrdil i ministr obrany a vicepremiér Robert Kaliňák, který o stavu Fica pravidelně informoval. "Všichni jsme o něco klidnější. To nejhorší, čeho jsme se obávali, už pominulo," prohlásil podle portálu tvnoviny.sk Kaliňák.

[chooze:article;value:556108]

Fico je v banskobystrické nemocnici od středečního atentátu. Útočník na něj čekal po jednání vlády v Handlové. Premiéra zranil pěti výstřely, z nichž tři zasáhly. Střely vážně poranily premiéra do břicha a ramene a až do neděle nebylo zřejmé, jestli svá zranění Fico přežije.

Obzvlášť nebezpečná byla poranění břicha. Lékaři museli v první řadě zastavit vnitřní krvácení do břišní dutiny. To jim ale komplikovaly mimo jiné i Ficovy léky na ředění krve, které bere kvůli srdečním problémům.

Z atentátu je obviněný 71letý Juraj C., kterého policie zadržela na místě ihned po střelbě. Na slovenského důchodce uvalil soud v sobotu vazbu. Existovaly totiž důvodné obavy, že se pokusí utéct nebo svůj čin zopakovat.

​Fico podstoupil další operace. I po nich však jeho stav zůstával vážný:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.