Drahé energie nejsou největší problém, zanedbali jsme přípravu, říká Síkela

Situace českých firem se postupně zlepšuje. V Evropské unii už není česká ekonomika na posledním místě, stále ale má co dohánět. "Česká ekonomika se na konci roku odrazila ode dna, ale stále se nachází pod svým potenciálem," prohlásil guvernér České národní banky Aleš Michl.

Za jednu z významných brzd jsou považovány drahé energie, které nedělají problémy jen domácnostem, ale i podnikům, které na nich závisí. O tomto tématu hovořil moderátor Marek Čermák v pořadu Za pět minut dvanáct s ministrem průmyslu a obchodu Jozefem Síkelou a prezidentem Hospodářské komory Zdeňkem Zajíčkem.

[chooze:article;value:555788]

Podle Síkely má těžce zkoušená česká ekonomika větší problémy, než jsou ceny energií. "Myslím si, že jsou pouze součástí určité mozaiky. Navíc z průmyslu začínají přicházet pozitivní zprávy," řekl Síkela.

Největším problémem je podle Síkely nízká připravenost Česka na ekonomické krize. "My jsme žili z podstaty. Řadu věcí jsme podcenili a když zanedbáváte přípravu, tak chvíli trvá se dostat zpátky do kondice," vysvětlil ministr.

Prezident Zajíček naproti tomu identifikoval tři hlavní problémy české ekonomiky. V první řadě ji podle něj dusí přílišná administrativa a problémy s hledáním zaměstnanců. "Českou konkurenceschopnost sráží ale i nízká dostupnost a vysoká cena energií, obzvlášť u odvětví, která jsou energeticky náročná," uvedl Zajíček.

[chooze:article;value:552730]

Zejména o snížení administrativní zátěže se teď Hospodářská komora pokouší. "Proto se snažíme jednat s vládou, aby investovala do těchto klíčových záležitostí, které mohou přilákat i zahraniční investory," dodal Zajíček.

Podle Síkely ale není nakopnutí ekonomiky tak jednoduché. "Žádný investor se nepřestěhuje do vedlejší země, protože tam jsou levnější energie. Ty ceny jsou vysoké v celé Evropě ve srovnání s ostatními kontinenty. Proto se to musí řešit na celoevropské úrovni," prohlásil Síkela. S nutností omezit administrativu však souhlasil.

Česká republika také prochází energetickou tranzicí k ekologičtějším zdrojům, jako je především jaderná energie. "Jsem rád, že se začínají dělat rychlé kroky, které se v minulosti podceňovaly. Na kroky energetické tranzice jsme se měli připravovat o deset let dříve, teď už to jen doháníme a dělat můžeme jen kroky do budoucnosti. Musíme být proto odvážní a rychlí, protože na nás nikdo čekat nebude," podotkl Zajíček.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.