Silné bouřky udeří na Česko. Řádit mohou i supercely, varují meteorologové

V sobotu odpoledne a večer se začnou bouřky podle meteorologů tvořit na jižní Moravě a Vysočině. ČHMÚ před nimi vydal výstrahu, která má trvat až do sobotních 9 hodin večer.

"Jejich vznik bude podporovat výraznější konvergence (sbíhavost proudění) a v této oblasti bude také vyšší tzv. střih větru. Případné bouřky, které se na linii konvergence vytvoří, by měly postupovat poměrně svižně k východu až severovýchodu a díky střihu větru budou organizovanější," popsali.

Doprovázet je bude i silné krupobití, vyloučeny nejsou ani tromby neboli větrné víry. "Vzduch bude relativně vlhký a v nižších hladinách do 1 km bude i vyšší střih větru a stáčení větru s výškou," vysvětlil ČHMÚ.

[chooze:article;value:555828]

Výstraha bude platit i v neděli, kdy mají silné bouřky udeřit rovnou na celé Česko. Výstraha potrvá od 2 hodin odpoledne až do půlnoci. 

"Zítra je situace paradoxně jasnější a jistější. Odpoledne, v podvečer a večer budou šance na bouřku víceméně všude. První bouřky budou patrně vznikat už brzy odpoledne na horách nebo v blízkosti hor. Plošně jich nebude mnoho, rizika ale přinést mnohou," pokračovali meteorologové.

​Pohyb bouřek v Čechách má být rychlý k severovýchodu. Hlavním rizikem budou kroupy, případně přívalové srážky. "Na Moravě a ve Slezsku budou bouřky mnohem pomalejší. Právě zde tedy bude riziko hlavně v přívalových srážkách nebo i kroupách," dodal ČHMÚ.

K nedělnímu večeru bude hrozit i vznik supercel. "Pokud se tak stane, právě v nich se mohou vyskytnout ty nejvýraznější nebezpečné jevy," uzavřeli odborníci.

Extrémní počasí v USA si vyžádalo oběti. Platila i výstraha před tornády (17. 5. 2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.