Severní Korea vypálila rakety směrem na Japonsko. Čína s Ruskem mají problém

Situace na Korejském poloostrově se znovu vyostřuje. Severní Korea na sebe v pátek upoutala pozornost nočním testem balistických raket krátkého doletu. Oznámila to jihokorejská armáda, která severokorejské aktivity důkladně monitoruje, píše portál Kyodo News.

Rakety vyletěly asi ve tři ráno tamního času ze základny u přístavního města Wonsan. Uletěly asi 300 kilometrů, než dopadly do Japonského moře, které dělí Korejský poloostrov od Japonska.

Test v sobotu ráno potvrdila i samotná Severní Korea. Státní televize KCT také dodala, že se testu osobně účastnil severokorejský diktátor Kim Čong-un. Ten byl zrovna na návštěvě tamní továrny na výrobu zbraní, píše portál NHK.

[chooze:article;value:555244]

Severokorejci vypálili rakety jen den poté, co Jižní Korea společně se Spojenými státy uspořádala vojenské cvičení nedaleko východního pobřeží poloostrova. Jednalo se především o letecký nácvik. Severní Korea tato cvičení vnímá jako bezpečnostní hrozbu, uvedla agentura APOD.

Testy balistických raket, které jsou schopné nést i jadernou nálož, Severní Korea pořádá čím dál častěji. Od letošního ledna testovala rakety hned několikrát, přičemž poslední test proběhl 22. dubna.

Číně a Rusku to vadí

Tyto testy se však nezamlouvají nejbližšímu spojenci Severní Koreje, kterým je Čína. Ta Severní Koreu na jednu stranu vnímá jako strategického spojence, který disponuje jaderným arzenálem, zároveň se jí však nelíbí stoupající agrese tamního režimu, píše portál Diplomat.

Podobné problémy má i Rusko, které se Severní Koreou utužuje vazby zejména kvůli válce na Ukrajině. Pro Rusko je totiž Severní Korea zdrojem levné munice, uvádí zpráva amerického Kongresu. Výměnou však Pchjongjang požaduje řadu moderních zbraní, které by mohl použít ve válce se svým jižním sousedem. Začít novou válku však Rusko v tuto chvíli nechce.

Rusko znovu pálilo rakety na Ukrajinu. Poničilo přitom tři tepelné elektrárny:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.