Dvě miliardy stále čekají na své majitele. Zbývá posledních pár týdnů

Již v březnu začala insolvenční správkyně Jiřina Lužová vyplácet peníze, které měli klienti ve zkrachovalé ruské bance Sberbank. Věřitelů bylo celkem přes 15 tisíc a zhruba 55 % si již zažádalo o výplatu svých pohledávek. Mezi nimi i například kraj Vysočina, který v rámci insolvence uplatňoval 2,396 miliardy korun.

Původní lhůta pro vyplácení peněz byla do 15. dubna. Soud ale již podruhé vyhověl žádosti insolvenční správkyně a lhůtu prodloužil do 14. června, což je podle insolvenční správkyně definitivně poslední termín. "Svou výplatu si stále nevyzvedlo asi 45 % věřitelů Sberbank CZ," stojí na stránkách banky.

"Všechny věřitele, kteří si dosud své prostředky nevyzvedli, jsem v uplynulých týdnech oslovila prostřednictvím e-mailů, textových zpráv, dopisů, datových schránek či telefonicky, a budu v této činnosti pokračovat i nadále tak, aby v rámci částečného rozvrhu byl vyplacen jejich co nejvyšší počet," uvedla insolvenční správkyně.

[chooze:article;value:550262]

​Klientům správkyně doporučuje, aby si zkontrolovali v insolvenčním rejstříku, zda nejsou mezi zjištěnými věřiteli Sberbank CZ, kteří mají nárok na výplatu v rámci částečného rozvrhu.

Vyplácení má na starost Komerční banka. Mluvčí banky Šárka Nevoralová uvedla, že bance zbývá vyplatit ještě 5 299 osob v celkové výši 1,8 miliardy korun. "Za Komerční banku bylo již vyplaceno 9 735 osob v celkové výši 24,6 miliard korun," sdělila mluvčí redakci TN.cz. Věřitelé by měli dostat dohromady zhruba 57 miliard korun. Tato celková částka obsahuje i výplatu Garančního systému. Komerční banka z této částky vyplácí 26,5 miliard korun.

Kdo si o peníze včas nepožádá, tak bude muset počkat až na závěrečný rozvrh. "K tomu může dojít až za několik let. Bude záležet na rychlosti vyřízení některých incidenčních sporů," uvedla insolvenční správkyně Lužová pro TN.cz.

Nevybrané peníze zůstanou do té doby v majetkové podstatě Sberbank CZ. "Pokud se o ně věřitelé nepřihlásí ani v rámci konečného rozvrhu, budu nucena tyto prostředky uložit do soudní úschovy," dodala Lužová.

Získat peníze je snadné

Výplatu peněz provádí Komerční banka pouze bezhotovostně. Žádost lze podat buď elektronicky v případě, že má věřitel v součtu pohledávky do maximální výše 100 tisíc korun. Slouží k tomu webové rozhraní, kde proběhne identifikace věřitele prostřednictvím Bankovní identity nebo KB Klíče.

Pokud pohledávky věřitele v součtu převyšují 100 000 korun, tak musí věřitel navštívit pobočku Komerční banky, kde bude ověřena jeho totožnost a kde sdělí číslo bankovního účtu, na který si přeje peněžní prostředky obdržet. V případě fyzických osob je nutné pro identifikaci věřitele předložit platný doklad totožnosti, tedy občanský průkaz nebo cestovní pas. Vybranou pobočku Komerční banky může věřitel navštívit bez předchozího objednání během její otvírací doby. Dopředu není potřeba nic vyplňovat ani zasílat.

Česká národní banka (ČNB) odebrala ruské Sberbank bankovní licenci v únoru 2022 poté, co klienti začali rychle vybírat své peníze krátce po zahájení ruské invaze na Ukrajinu. Poté ji poslal pražský městský soud do likvidace a prohlásil na ni konkurz.

Podívejte se, kdo všechno už dostal svoje peníze zpět (4/24):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.