Cyklista měl surově zbít ženu, zemřela. Obvinili ho jen z ublížení na zdraví

[chooze:gallery;value:35910]

Napadení matky Vanessy Červové cyklistou se mělo odehrát koncem srpna 2022. "Jely jsme s mamkou z nákupů z centra Prahy, zastavily jsme u viaduktu u Karlova mostu. Měly jsme stažená okýnka. Vedle nás stála rodina na kolech," popsala její dcera, bývalá soutěžící České Miss v příspěvku na instagramu.

"Nechápaly jsme, jak někdo může vzít malé děti na kolo do centra Prahy. Řekly jsme si mezi sebou, že nechápeme, jak můžou takhle riskovat," uvedla dcera. "To ale slyšela manželka a řekla manželovi svoji verzi," dodala.

[chooze:article;value:555733]

​Ten se za nimi měl na kole rozjet, dostihnout je a začít bouchat řídítky do auta. "Řval na mámu, ať vystoupí a jde si to s ním vyřídit. Já jsem začala volat policii," pokračovala Červová. Pak jí ale údajně muž vzal přes okno telefon a zahodil ho, následně ji měl udeřit dveřmi od auta.

"Když to viděla mamka, vyběhla ven. On ji chytil za vlasy, předklonil ji, aby se nemohla bránit, dával jí pěstmi do břicha a do hrudníku, kopal do ní," psala její dcera. "Byla v nemocnici v umělém spánku a po několika dnech zemřela," řekla Červová pro TN.cz.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Vanessa (@vanessacervova)

Případ teď po téměř dvou letech míří k soudu. Muž v obžalobě, kterou má redakce TN.cz k dispozici, takový průběh události odmítá. Podle něj se pouze bránil útoku a nebil ženu tak, jak je popsáno. Státní zástupkyně ale ve svém závěru došla k tomu, že není důvod výpovědi Vanessy Červové nedůvěřovat, mimo jiné na základě kamerových záznamů.

Jen těžké ublížení na zdraví

"Případ byl vyšetřován pro trestné činy výtržnictví a těžké ublížení na zdraví a byl již podán návrh na podání obžaloby," řekl pro TN.cz mluvčí pražské policie Jan Daněk. Se stejnou klasifikací ho nyní měl státní zástupce předložit soudu.

Navrhnutý trest má být tři roky odnětí svobody s podmíněným odkladem na pět let. Podle Červové by ale za těžkým ublížením na zdraví měl být dovětek s následkem smrti.

[chooze:article;value:549531]

"Absolutně nesouhlasíme s tím, jak je to klasifikované. Za tohle by si měl jít odsedět trest natvrdo," myslí si dcera zemřelé. "Přišli jsme o mámu, manželku, kamarádku. Nikdy to už nebude jako dřív," psala.

"Státní zástupce v rámci svých úvah přihlíží ke komplexnímu dokazování, tj. všem relevantním důkazům a zvažuje tedy všechny okolnosti konkrétní věci. Návrh trestu uvedený v podané obžalobě nemusí být návrhem konečným," uvedl pro TN.cz k věci mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala.

[chooze:article;value:555490]

​Nejde prokázat, proč zemřela

"Příčinou smrti bylo určeno akutní selhání srdeční pod klinickým obrazem Takotsubo syndromu," píše se v znaleckém posudku, který je součástí obžaloby. K němu nejspíš dochází v důsledku vyplavení velkého množství stresových hormonů.

Spouštěcím mechanismem jsou silné emocionální zážitky nebo fyzický stres. Žena měla mít dále taky natržená střeva. I tak ale obžaloba uvádí, že nelze určit, jestli projednávaný konflikt byl sám o sobě spouštěčem selhání srdce.

[chooze:article;value:541828]

"Dělají se vám tam embolie a musí se to ředit. Jenže ona měla potrhané střevo a vnitřní krvácení, takže se to vlastně vylučuje," řekla ale Červová. Kvůli zraněným střevům podle ní nebylo možné řešit Takotsubo syndrom.

Za problém taky rodina považuje to, že až nyní, téměř po dvou letech se dozvěděli bližší informace k případu. "Nemohli jsme nahlédnout do spisu, takže jsme nic nevěděli," řekla Vanessa Červová.

Na instagramu vzbudil popsaný incident velký zájem a reagovala na něj i řada známých osobností. "Vanesso, mísí se ve mně vztek s obrovskou lítostí. Je dobře, že jste váš příběh zveřejnila a věřím, že nakonec zvítězí spravedlnost," komentovala například influencerka Nikol Leitgeb Štíbrová.

Policista, který zmlátil dívky v Praze, dostal padáka. Trest i pro přítelkyni (05/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.