Nevracet nalezené předměty se nevyplácí. Hrozí za to trest jako za krádež

Věc ztracená a věc takzvaně opuštěná. Mělo by to být jasné na první pohled. Naditou peněženku, klíče nebo funkční mobil těžko někdo dobrovolně opustí. "Opuštěnou věc poznáte podle vnějších znaků. Může to být něco poškozeného, například zmuchlaná mikina nebo jízdní kolo, které má do osmičky obě kola," vysvětlil advokát Jan Černý.

Ztracené věci ukládá zákon vrátit co nejdříve. "V zákoně je lhůta stanovena jako lhůta bez zbytečného odkladu, nejpozději do tří dnů," poznamenala advokátka Kateřina Světlíková.

O trestný čin se může jednat při zatajení nálezu s hodnotou nad 10 tisíc korun. "I v případě těch méně hodnotných věcí je třeba ty nálezy vracet, protože tam hrozí odpovědnost třeba za přestupky," podotkla Světlíková.

[chooze:article;value:548354]

První možností je pokusit se vrátit věc sám. "Do peněženky se můžeme podívat. Když tam bude občanka, může to být soused, tak mu to zaneseme," vysvětlil policejní preventista Ondřej Penc.

Když už se nepodaří najít majitele cenností přímo vám, můžete je odevzdat na obecním úřadě nebo na policejní služebně. Rozhodně byste si z nich ale neměli nic nechávat.

Mladík z Ostravy sice přišel vrátit nalezenou peněženku, ukázalo se ale, že ji předtím značně ulehčil. A rázem byl v podobné pozici, jako by ji přímo ukradl. Ze zákona má u hodnotných věcí má nálezce nárok na deset procent nálezného.

To ale neplatí u věcí, které mají cenu jen pro majitele. Tam záleží čistě na něm. "Zákon hovoří o slušnosti, ale nárok na to žádný není," upozornil Černý.

Pro vyřešení případů zatajených nálezů bývají nejdůležitější svědci a záběry z bezpečnostních kamer. Nejsou ale zárukou. Například v Chrudimi už přes rok policie marně pátrá po seniorce, která v masně sebrala zapomenutou peněženku, zbavila ji obsahu a zahodila pod auto.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.