"Zabijte ho!" Lidé chtěli po střelbě na Fica lynčovat atentátníka

Incident se odehrál velmi rychle. Robert Fico si chtěl podat ruce se svými příznivci před domem kultury, kde v ten den jednala vláda. Podle svědků střelec vypadal, že mu chce rovněž podat ruku. "Robo, pojď sem," měl promluvit k premiérovi. Když se k davu Fico přiblížil, zaznělo několik výstřelů. Premiér padl k zemi.

"Hajzl jeden," zareagovala jen pár vteřin po útoku žena, která přišla na Náměstí horníků pozdravit premiéra. Svá rozzlobená slova směřovala střelci, který vypálil na Fica několik ran.

"Zabijte ho hned, zabijte ho," křičeli další lidé. "Zk*****ec jeden," volal dav. "K***t zk***ný vrásčitý," nadávali jiní. "Hovado," znělo z davu, který tvořili většinou starší lidé. Svou zlost a rozhořčení doprovázely zaťatými pěstmi. Muže, který je z útoku podezřelý, policie okamžitě zadržela.

[chooze:article;value:555718]

​Podle zjištění TV Markíza měl na premiéra střílet 71letý Juraj C. z Levic. Jde o spisovatele, který založil literární klub Duha a vydal několik sbírek. Na záběrech po střelbě bylo vidět, jak sedí s pouty na zemi a komunikuje s policií. Případ si převzala Národní kriminální agentura (NAKA).  

Lidé, kteří bezprostředně po atentátu nešetřili verbálními útoky na podezřelého střelce, by mohli být v krajním případě podle odborníků i trestně stíháni. "Záleželo by na posouzení stupně společenské závažnosti, v krajním případě by to mohl být trestný čin. Jinak jde o přestupkové chování," poznamenal pro TN.cz právník Josef Lžičař. "Jestli se na veřejnosti dopustím hrubé neslušnosti, záleží, jak to bylo intenzivní, jak to bylo vnímáno – buď to může být přestupek proti normálnímu soužití, což může být vyřešeno pokutou, nebo v závažnějších případech může jít o trestný čin," řekl Lžičař s tím, že jde jen o možnosti, jak situaci hodnotit. "Na dálku se dá jen těžko říct, jak by to mělo být posuzováno," dodal.

Výrazy jako "Zabijte ho" byly ale podle právníka z největší pravděpodobností vyřčeny ve velkých emocích hned počinu, jejich autor byl zřejmě v šoku, nemusely být tedy myšleny vážně.

Robert Fico po atentátu podstoupil v Rooseveltově nemocnici v Banské Bystrici urgentní operaci, která trvala přibližně pět hodin. Podle posledních informací je po zákroku stále v ohrožení života. Ministr obrany Robert Kaliňák ve středu večer oznámil, že premiér při atentátu utrpěl vážné polytrauma. 

Slovenský ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok požádal o svolání bezpečnostní rady státu, která se má sejít ve čtvrtek. Jednat bude rovněž vláda. "Uděláme všechno pro to, aby bezpečnost lidí na Slovensku byla garantovaná," citoval ministra Denník N.    

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.