Zemřel Vlastimil Harapes (†77). Podlehl vážné intenzivní nemoci

[chooze:gallery;value:35896]

​Baletní mistr Vlastimil Harapes ve středu zemřel. Nejslavnějšímu českému tanečnímu mistrovi bylo 77 let. S informací jako první přišel portál Blesk, podle kterého Harapes podlehl rakovině plic.

"Dnes v poledne nás po těžké nemoci opustil emeritní sólista a umělecký šéf Baletu Národního divadla Vlastimil Harapes. Čest jeho památce," napsalo na facebooku Národní divadlo. 

[chooze:article;value:554039]

Před týdnem trápil Harapese silný kašel, a záchranná služba ho proto převezla do nemocnice. Lékaři se nejdřív obávali, že jde o černý kašel, tato diagnóza se ale nakonec nepotvrdila. Vyšetření ukázala na rakovinu, údajně už mu po těle našli i metastáze.

Vlastimil Harapes se proslavil jako dlouholetý šéf Baletu Národního divadla. Diváci ho mohou znát i jako filmového herce, který se ukázal například ve filmové pohádce Panna a netvor, v komedii Jak vytrhnout velrybě stoličku nebo v dramatu Markéta Lazarová. V roce 2011 získal Cenu Thálie za celoživotní mistrovství v baletu.

Byl jednou ženatý. Mezi lety 1986 až 1992 byl manželem zpěvačky Hany Zagorové. Její úmrtí před dvěma lety nesl velmi těžce a dlouho se s ním nemohl smířit.

Zemřela Hana Brejchová. Hvězdě snímku Lásky jedné plavovlásky bylo 77 let:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.