Ruský útok u Charkova zpomaluje. Může to být finta, obávají se Ukrajinci

V Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny pokračuje tvrdá bitva. Ruská armáda tam ukrajinskou hranici překročila v pátek a stačila zabrat několik vesnic. Hlavní útok se soustředil na příhraniční město Volčansk.

Jenže ruský útok krátce po překročení hranic zpomalil. Ukrajinským vojákům se totiž daří Rusy úspěšně zdržovat. A to i navzdory nové taktice, kterou Rusové zkouší.

Podle Institutu pro studium války (ISW) spočívá tato taktika v nasazení menších skupin, které tvoří nejvýš pět vojáků. Tyto skupiny se snaží proplížit bojovou linií, za níž se spojí v jednu větší sílu, která pak následně zaútočí.

[chooze:article;value:555514]

Jenže tato nová taktika se s velkými úspěchy nesetkává. Ukrajincům se totiž daří malé skupiny nacházet a likvidovat. "Zpomalení ruského útoku není překvapivé. Ukrajinské síly začaly včas reagovat a posilují své síly v oblasti. Dříve či později budou Rusové muset od útoku upustit," myslí si ukrajinský vojenský blogger Konstantyn Mašovec.

Rusové mají navíc při svém útoku utrpět vysoké ztráty. Podle ukrajinského generála Anatolije Barhylevyče přišli Rusové jen v pondělí o 1 740 vojáků, což naznačuje velmi nízkou úspěšnost nové taktiky.

Jenže i když se Ukrajincům daří ruský útok držet pod kontrolou, jejich vedení z toho radost nemá. Ukrajinci se totiž obávají, že nejde o skutečnou ofenzivu, která má cílit na Charkov. Místo toho by mohlo jít pouze jen o snahu o upoutání pozornosti a zdrojů na jednom místě, zatímco se Rusové pokusí zaútočit jinde.

[chooze:article;value:555433]

Příliš dlouhá fronta je pro Ukrajince problémem. "Kreml doufá, že se mu podaří odlákat ukrajinské síly od Časiv Jaru a měst na západ od Avdijivky. Tím by se snížila obranyschopnost ukrajinské armády v případě ofenzivy na východě země," řekl podle portálu Online finský bezpečnostní analytik Joni Askola.

Sami Ukrajinci už podobnou strategii v minulosti velmi úspěšně použili, a dokonce i ve stejné oblasti. V září 2022 ukrajinská armáda zaútočila v okupované Chersonské oblasti, čímž přesvědčila Rusy o pokusu o osvobození Chersonu. Překvapivě však zaútočili místo toho na severovýchodě země a během několika dní osvobodili zhruba 12 tisíc kilometrů čtverečních v Charkovské oblasti.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na nejistou situaci také zareagoval. Zrušil kvůli ní své zahraniční cesty do Španělska a Portugalska s vysvětlením, že si situace na frontě vyžaduje jeho plnou pozornost, uvedl portál France24.

Rusko se snaží otevřít novou válečnou frontu. Ukrajina odhalila jeho slabost:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.