PŘEHLED: Samosběry jahod letos odstartovaly dříve. Ceny šly ale nahoru

Začátkem týdne zahájili samosběr například ve Vraňanech na Farmě Hanč. Kilo červených jahůdek tam vyjde na 100 korun. Farma ale hlásí, že jahod má letos méně, proto zatím není jasné, jak často bude samosběrné dny vyhlašovat.

Každé pondělí, středu a pátek se pořádá samosběr i v obci Semice na Nymbursku, konkrétně mezi Velenkou před Semicemi na levé straně silnice. Startuje už ve středu 15. května a kilo jahod si odtamtud odvezete za 80 korun.

[chooze:article;value:530953]

​Samosběr jahod už je možný i v obci Starý Kolín ve Středočeském kraji. Dejte si ale pozor, že na 15. a 16. května mají naplánovanou pauzu, aby stihly dozrát i další jahody. Oproti minulému roku ale za koupi lehce připlatíte. Kilo samosběrných jahod stojí 60 Kč, což je o deset korun víc než vloni.

Pokud jste z Jihomoravského kraje, můžete zamířit do Jahodáren Dostálovi v brněnském Podolí. První samosběr proběhl 14. května a další termíny budou upřesněny. Předtím, než vyrazíte, si proto raději zkontrolujte aktuální informace na stránkách. I tady si ale letos připlatíte. Vloni stálo kilo 75 Kč, letos je to už 85 Kč.

V Královéhradeckém kraji zase můžete zamířit do Piletic, kde samosběr začíná ve čtvrtek 16. května. Cena za kilogram je pro letošek stanovena na 96 korun a platba je možná pouze v hotovosti. Vloni tam kilo stálo 85 korun.

[chooze:article;value:511552]

​V sobotu 18. května startuje samosběr i v Holešově ve Zlínském kraji, kde vzhledem k teplému počasí začínají jahody pomalu dozrávat. Upozorňují, že jahody jsou sice krásné a velké, ale zatím v omezeném množství. Další termíny ohlásí jahodárna na stránkách.

Ne všem farmám se ale podaří letos otevřít. Silný mráz totiž sazenice poškodil. To se stalo například Agrodružstvu ve Lhotě pod Libčany, kde to vypadá, že samosběr letos nebude možný vůbec. Nejasnou sezónu hlásí i Sempra Turnov. "Nějaké jahody budou, ale zatím těžko odhadovat od kdy," tvrdí.

Jak se zbavit otravných stopek z jahod? Stačí vám k tomu brčko:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.