Modlím se za Roberta Fica. Politici reagují na atentát na slovenského premiéra

[chooze:gallery;value:35897]

"Jsem šokovaná dnešním brutálním a bezohledným útokem na slovenského premiéra Roberta Fica, což naprosto odsuzuji. Přeji mu v těchto kritických chvílích sílu a brzké uzdravení. Mé myšlenky jsou s jeho rodinou a blízkými," prohlásila slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

Podívejte se na celé vyjádření Zuzany Čaputové:

Šéf Progresívního Slovenska Michal Šimečka je po útoku na Fica šokovaný a zhrozený. "Jakékoliv násilí jednoznačně a ostře odsuzujeme. Věříme, že premiér Fico bude v pořádku a že tento hrůzný čin bude co nejdříve objasněný," řekl.

K atentátu se vyjadřují už i čeští politici. "Útok na Roberta Fica je jednoznačně odsouzeníhodný, ať už byl motivován čímkoliv. Měl by být pro nás varováním, kam až může vést prohlubování nevraživosti a agresivity ve společnosti. Robertu Ficovi přeji, aby z tohoto incidentu vyšel bez následků," vedl český prezident Petr Pavel.

Premiér Petr Fiala (ODS) označil zprávu o postřelení Fica za šokující: "Přeji panu premiérovi, ať je co nejdříve v pořádku. Násilí nesmíme tolerovat, nesmí mít ve společnosti místo."

Podívejte se na celý komentář Petra Fialy:

"Útok na slovenského premiéra Roberta Fica mě šokoval. Násilí v politice naprosto odsuzuji. Přeji panu premiérovi hodně sil a brzké uzdravení," vyjádřil se ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

[chooze:article;value:555637]

"Strašné zprávy ze Slovenska. Modlím se za Roberta Fica, hodně sil jemu, všem jeho blízkým i celému Slovensku," reagoval na sociálních sítích předseda ANO Andrej Babiš.

"Zpráva ze Slovenska mě šokovala. Kategoricky odsuzuji jakékoli násilí. Věřím, že se celá situace co nejdříve vyšetří a premiér Fico bude brzy v pořádku," napsal ministr pro místní rozvoj a předseda Pirátů Ivan Bartoš.

"Násilí do politiky nepatří. Nepatří vlastně vůbec nikam. Útok na slovenského premiéra jednoznačně a důrazně odsuzuji," sdělil ministr vnitra a předseda STAN Vít Rakušan.

Předsedkyně Poslanecké sněmovny a šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová sdílela tuto zprávu: "Jakákoliv forma politicky motivovaného násilí je naprosto nepřijatelná. Robertu Ficovi přeji brzké uzdravení bez trvalých následků."

"Je to hrůzný čin, který není ničím ospravedlnitelný. Je to něco nepředstavitelného a samozřejmě věřím, že to pro pana premiéra nebude mít fatální následky. Měli bychom udělat vše pro to, aby se nic podobného už nestalo," řekl pro TN.cz předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

"Co nejdůrazněji odsuzujeme spáchaný atentát na slovenského premiéra Roberta Fica a přejeme mu co nejrychlejší uzdravení. Je šílené, že se něco takého děje ve střední Evropě," okomentoval předseda SPD Tomio Okamura.

[chooze:article;value:555648]

Útok na slovenského premiéra rezonuje i mezi světovými politiky. "Naprosto odsuzuji ohavný útok na premiéra Roberta Fica. Taková agrese nemá v naší společnosti místo a podkopává demokracii, naši nejvyšší společnou hodnotu. Mé myšlenky jsou s premiérem Ficem a jeho rodinou," pronesla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

"Jsem hluboce šokován odporným útokem na mého přítele, premiéra Roberta Fica. Modlíme se za jeho zdraví a brzké uzdravení! Nechť jemu i jeho zemi žehná Bůh!" popřál maďarský premiér Viktor Orbán.

"Šokující zprávy ze Slovenska. Roberte, mé myšlenky jsou v tento složitý čas s tebou," přidal se polský premiér Donald Tusk.

Roberta Fica postřelil útočník před kulturním domem v Handlové, kde jednala vláda. Padlo několik výstřelů, slovenského premiéra transportoval do nemocnice vrtulník. Jeho stav je vážný.

Podívejte se na loňskou říjnovou reportáž TV Nova o vítězství Roberta Fica ve slovenských parlamentních volbách:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.