Tohle vidí ostraha na letišti, když projdete přes rentgen. Lidé zůstali v šoku

Kontroly na letišti jsou nedílnou součástí cestování letadlem. Bezpečnost na letištích zajišťují mimo jiné i celotělové detektory, které mají odhalit skryté zbraně. Mnohým však při průchodu detektorem bleskne hlavou otázka, co všechno vlastně bezpečnostní agenti na detektoru vidí.

Na tuto otázku přinesla odpověď odbornice na komunikační systémy Shawnka Malvini Reddenová. "Přístroje v podstatě vysílají směrem k pasažérovi rádiové vlny, které projdou oděvem a odrazí se zpět od pokožky. Přístroj potom vyhodnotí, jestli je na výsledném snímku něco, co tam nepatří," uvedla pro portál Reader's Digest Malvini Reddenová.

Lidé se však nemusí obávat, že by je bezpečnostní služby na letišti viděly v přístroji nahé. Bezpečnostní agenti totiž snímek zaznamenaný přístrojem nevidí. Místo toho jim detektor ukáže na figurce, kde na těle odhalil podezřelé předměty.

[chooze:article;value:545111]

Nebylo tomu tak vždy. "Dřívější verze skenu neměly žádnou ochranu soukromí. Zaměstnanci letiště tak skutečně vídávali nahé obrázky cestujících, když prošli detektorem," vysvětlila Malvini Reddenová.

Detektory na letištích v první řadě hledají zbraně či jiné nepatřičné předměty. Technologie, kterou k tomu využívají, spoléhá na vysokofrekvenční vlny, které jsou pro lidský organismus neškodné, píše americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA).

I když se detektory soustředí na zbraně a drogy, spustit je mohou i věci, které jsou jinak nezávadné. Jednat se může například o hodinky, telefony, opasky, mince či průkazy totožnosti. Kvůli tomu se odkládají při kontrole na stranu.

Kromě toho ale může detektor zaregistrovat i piercingy nebo dráty ve spodním prádle. V některých případech mohou alarm spustit dokonce i vlasy cestujícího, pokud jsou dostatečně husté a svázané například do culíku. "Pot je asi tím nejdivnějším, co může spustit falešný poplach. Může za to použitá technologie, kdy se vysílané vlny odráží od vody," vysvětlila Malvini Reddenová.

Celníci našli u cestujícího na letišti v Praze 4,5 kilogramu kokainu:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.