Moderátorka SuperStar je oficiálně maminkou. Boj o Maxíka trval rok a půl

[chooze:gallery;value:29842]

​Vinczeovi se dlouho snažili mít biologického potomka. Adela v minulosti potratila a slavná dvojice také dlouho zvažovala umělé oplodnění, nakonec se ale rozhodla pro adopci. A osud jim do života přivedl chlapečka Maximiliána. Předloňské Vánoce už strávili ve třech. 

Téměř rok a půl manželé ale museli manželé čekat, až bude dítě oficiálně jejich. Nyní jim ho soud konečně právoplatně svěřil, o čemž se Adela a Viktor rozpovídali v exkluzivním a emotivním rozhovoru pro TV Markíza

Adela podle svých slov celou dobu věřila, že vše dopadne dobře. "Samozřejmě, že člověk ví, že se může cokoli ještě stát, ale muselo by to být něco velmi výjimečného v rukou osudu, což by ten proces zkomplikovalo. Největší emoce byly dříve, když k nám poprvé přišel a když jsme se poprvé setkali," popsala moderátorka. 

[chooze:article;value:482947]

​Pro Viktora ale bylo rozhodnutí soudu klíčové. "Já jako fanoušek oficialit, formalismu a pravidel jsem měl velkou radost, když jsem konečně šel zařídit všechny doklady jako občanku, pas a když byl vydán rodný list. Byl jsem rád, že se to dostalo do oficiální roviny," řekl hrdý tatínek. 

Manželé promluvili také o životě s Maximiliánem. "Má rád karty s blahopřáními, která hrají melodii. Miluje Gotta, Müllera, Michala Tučného. Vždy si to pouští a potom chce vidět, jak ti interpreti vypadají, kde jsou. Má rád jakékoli auto, co vidí na ulici. Kdybychom chtěli hodinu pro sebe, tak ho pustíme na oplocené parkoviště a on tam bude chodit kolem aut a říkat značky, neboť se je naučil. Když je tam náhodou nová značka, kterou nezná, tak u ní bude pět minut stát a ptát se, co to je," popsali manželé.

Sperma a věk jsou špatná kombinace

K rozhodnutí dítě adoptovat pár přišel postupně. "Řešili jsme, že Viktorovo sperma a můj věk není úplně šťastná kombinace. Na umělé oplodnění se nám nechtělo, tak jsme řešili otázku, co my a děti. Vyšla nám z toho adopce. Nechali jsme to všechno v tak neutrálním volném prostoru, protože proces od podání žádosti po to, než se dočkáte dítěte, něco trvá. Tak jsme tomu dali příležitost, ale ne z touhy po dítěti, ale spíše z racionálního hlediska. Řešili jsme to velmi věcně, racionálně a neutrálně," popsala Vinczeová.

"Nebylo to tak, že by jeden musel toho druhého přesvědčovat, jak je to dobrý nápad a pojďme do toho. Když jsme o tom začali uvažovat, úplně jsme se v tom setkali. Možná i proto pro nás byl celý ten proces nekonfliktní, protože ani jeden neměl jiná očekávání než ten druhý a to nám přineslo pohodu," dodal její manžel. 

[chooze:article;value:484933]

​Do kritérií pro výběr dítěte si prý dali jen dva požadavky, a to věk a zdravotní stav. "Jsou lidé, kteří si vezmou dítě s výrazným mentálním nebo tělesným poškozením. Na to jsme se necítili. Takže jsme dali jen věk do tří let," uvedla moderátorka.

První okamžik rozhodl

Už během prvního setkání bylo manželům jasné, že je Maxík jejich. "Já si pamatuji, jak jsme vešli do místnosti a on byl na gauči. Když jsme ho chytili do náruče, tak jsme to pocítili. Na to nás připravovali, že to je důležitý moment celého procesu. Že se může stát, že se nám nebude líbit, nebude nám vonět, nebo jen jednomu. Je nutné být absolutně upřímný a může to znít cynicky, ale nebylo by to fér ani vůči dítěti, kdybychom si ho vzali bez chemie," popsal Viktor.

Chlapeček se k nim dostal, když mu bylo skoro pět měsíců a milují ho jako svého biologického. "Já si neumím představit, že bych ho milovala víc. Neumím si představit, že by mělo být pro mě podstatné, že vyšel ze mě. Jsem naopak vděčná, že mě tímto netrápil," zasmála se moderátorka.

Minimum informací

Vinczeovi přiznali, že o biologických rodičích chlapečka nemají téměř žádné informace. O otci prý neví vůbec nic a o matce jen její jméno a věk. Pokud by Maxík chtěl svou matku jednou potkat, tak mu nebudou bránit. "Pro každého člověka je důležité, aby věděl o sobě co nejvíce, o mozaice svého života, aby se uměl najít a identifikovat. Proto je důležité, aby od malička věděl, že je adoptován a že je to v pořádku. Jsme rádi, že máme v okolí tři adopčátka, se kterými se občas setkává, takže bude mít partu dětí, které jsou adoptovány a bude vědět, že není sám," řekli.

Pár do budoucna nevyloučil další dítě. Zejména pokud by porodila biologická matka malého Maxíka. V takovém případě by se jim totiž úředníci ozvali jako prvním.

Vinczeovi se zasnoubili v přímém přenosu. Podívejte se, jak to proběhlo (2/2017):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.