Jižní Ameriku sužují povodně. Přes půl milionu lidí přišlo o domovy

Nejhorší povodně za posledních osmdesát let. Jih Brazílie už dva týdny sužují ničivé záplavy. Po vydatných deštích v posledních dnech se situace ještě zhoršila. Pod vodou je oblast rozlohou srovnatelná s rozměry celého ostrova Mallorca.

Zaplavené jsou tisíce domů a některé jsou nenávratně zničené. Tamní obyvatelé živelní pohromu podobných rozměrů nepamatují. Záchranáři i dobrovolníci na člunech projíždějí skrz zaplavené oblasti a pomáhají stovkám lidí, které voda odřízla od světa.

"Nikdy jsme nic takového nezažili. Je velmi smutné, že tím procházíme po tolika letech práce. Ale jiní to mají mnohem horší. Tohle je velká ztráta, ale někteří lidé zaplatili životem," řekl obyvatel zatopené oblastí Gilberto Zeni.

[chooze:article;value:551396]

Obětí jsou desítky. Více než sto lidí se stále pohřešuje. V zaplavených oblastech kromě záchranářů hlídkuje i armáda a to kvůli opakovaným hlášením o vykrádání opuštěných domů. Zasažené jsou i okolní státy jako Argentina nebo Uruguay. Někteří obyvatelé jsou z opakujících se záplav zoufalí.

"Už čtyři nebo pět dní jsem mimo domov. Je mi líto, že jsme kvůli povodním přišli o věci. Vždycky koupíme nové věci nebo levnější, použité, a pak o ně zase přijdeme," postěžoval si evakuovaný José Iturria.

V Uruguayi domovy opustilo okolo pěti tisíc lidí. V Argentině okolo šesti set. Oblast musí kvůli klimatickým změnám podle expertů do budoucna počítat jak s vydatnými dešti, tak s obdobími extrémního sucha.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.