Velký průzkum sexuality Čechů. Sexu mají méně, i tak jsou ale spokojení

Nové poznatky o sexuálních životech žen a mužů v Česku sesbíral rozsáhlý průzkum projektu CzechSex, který shrnul data za posledních deset let. Projekt uskutečnil Sexuologický ústav 1. Lékařské fakulty a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Sexuální spokojenost a první zkušenosti

Při sběru dat se sexuologové soustředili především na sexuální zdraví a spokojenost Čechů. "Většina lidí byla za posledních 12 měsíců s četností sexu ve svých životech spíše spokojena. Považují ji za důležitou součást vztahu," uvedla vedoucí Centra pro sexuální zdraví a intervenci Kateřina Klapilová.

První sexuální zkušenost získávají ženy průměrně ve věku 17,46 let, zatímco muži mají první sex v průměru v 18,33 let. "Průměrný věk prvního sexu je nižší v mladších věkových kohortách, Češi tedy začínají se sexem dříve," dodala Klapilová.

[chooze:article;value:552416]

Stejně tak Češi začínají dříve s masturbací. Průměrný věk, kdy s ní v Česku začínaly ženy, byl 16,61 let, zatímco u mužů to je 14,24. U mladších věkových kategorií však začátky s masturbací výrazně klesají a současní mladí dospělí začínali už v průměru ve 13 letech.

Zatímco s masturbací začínají Češi dříve, se sexem je to u mladých o něco horší. "Ukazuje se, že 5,93 procenta žen a 8,43 procenta mužů nikdy nemělo sex. Z toho ve věkové kohortě 18-25 let jde u mužů o 54,4 procenta, u žen 30 procent. I mezi nejstarší generací se však najdou lidé, kteří neměli sex. Jedná se o 4 procenta žen a 2,4 procenta mužů v kategorii 65-75 let," vyjmenovala Klapilová.

Jak často lidé mají sex, se mění s věkem, kdy se frekvence sexuálních aktivit snižuje. "Z dat vyplývá, že průměrně měly ženy sex za poslední měsíc 0,71krát a muži 0,99krát. Vypadá to jako málo, započítávají se do toho však i lidé, kteří zkušenosti nemají nebo jsou právě mimo vztah," uvedla Klapilová.

Četnost vztahů

V dlouhodobém vztahu je v současnosti 73,7 procenta respondentů průzkumu. Z nich však více než čtvrtina přiznala, že má ještě aspoň jeden vztah, který je založený čistě jen na sexu. "Může to naznačovat otevřený vztah nebo určité procento nevěry," uvedla psychoterapeutka Markéta Šedinová.

Nejčastějším způsobem seznámení je stále přes přátele, tedy 29,6 procenta. Následuje seznámení v práci nebo ve škole (20 procent) a při společenských aktivitách (17,5 procenta). "Data ukazují také přesun seznamování na internet. Jedná se o 13,4 procenta, přičemž mezi mladšími Čechy je to až 20,7 procenta," dodala Šedinová.

Sexuální menšiny

Průzkum se soustředil také na četnost sexuálních menšin. "V rámci průzkumu jsme zjistili, že 7 procent lidí má jinou než heterosexuální orientaci. Nejčastější neheterosexuální orientací je bisexualita s 3,2 procenta obyvatel, poté jsou gayové se 2 procenty a lesby s 0,6 procenta. Nebinárních a transgender osob je 0,4 procenta," řekla psycholožka Andrea Stašek.

Za pozornost podle autorů výzkumu stojí skutečnost, že Češi mají větší problém se svazkem dvou mužů než dvou žen. "Proti stejným právům homosexuálů a heterosexuálů je v Česku 25 procent lid, pro sterilizaci transgender osob je něco přes třetinu," doplnila Stašek.

[chooze:article;value:554303]

Sexuální dysfunkce

Velký podíl Čechů se také v životě setkal s nějakými sexuálními problémy. Aspoň 61,19 procent žen a 55 procent mužů má zkušenosti se sexuální dysfunkcí. "Nejčastěji se u žen objevila snížená sexuální touha nebo potíže s dosažením orgasmu. Objevily se i problémy se vzrušením a bolestí při pohlavním styku," vyjmenoval přednosta Sexuologického ústavu Libor Zámečník.

U mužů se nejčastější problémy týkají erekce. "Problémy s erekcí se vyskytly někdy v životě u 26,1 procenta mužů. Dále se také často u mužů objevuje snížená sexuální touha a předčasné i opožděné vyvrcholení," dodal Zámečník.

Sexuální násilí

Zkušenosti se sexuálním násilím má v Česku 16,8 procenta žen a 4,9 procenta mužů, kteří byli někdy donuceni k sexuálním aktivitám. "Kromě toho má minimálně 29,9 procenta žen a 16,9 procenta mužů zkušenost s nevyžádaným kontaktem se sexuálním záměrem," dodala Klapilová.

[chooze:article;value:554412]

Z dat také vyplývá, že u 19 procent žen, které si prošly sexuálním násilím, se to poprvé stalo ve věku mladším než 15 let, zatímco u mužů 7,5 procenta. "K nejvíce alarmujícím výsledkům patří to, že oběti v drtivé většině případů sexuální obtěžování a znásilnění nenahlašují na policii. V našem vzorku uvedlo 93,1 procenta žen a 98 procent mužů, že situaci nenahlásilo," uvedla Klapilová.

Nejčastějšími důvody nenahlášení znásilnění je především stud nebo nevyhodnocení situace jako znásilnění.

Organizace vzdělává děti o sexu. Učí je, jak vypadá souhlas i znásilnění (3/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.