Mamince při porodu zemřelo dítě. Za kolegy si stojím, brání se primář

Matka tří dětí je přesvědčená, že nejmladší dcera dnes mohla být naživu. Ve vyškovské porodnici prý zažila chvíle naprostého zoufalství. Porod nejdřív probíhal bez komplikací, ale pak začaly přístroje ukazovat, že holčičce se zhoršuje tepová frekvence.

"Upozorňovala jsem třikrát porodní asistentku, ať zavolá lékaře, že něco není v pořádku a ať případně porod ukončí císařským řezem," popsala porod matka zesnulého dítěte Renata Volná.

[chooze:article;value:552906]

Paní Volná je zdravotní sestra a hned tušila, že něco není v pořádku. Zdravé dítě má většinou tep dvakrát rychlejší. Porodní asistentka ale prý dál pokračovala v přirozeném porodu. "Od chvíle, kdy začaly srdeční ozvy padat, tak uplynula zhruba hodina, než přivolali lékaře," dodala Volná.

V té chvíli už zdravotníci ztráceli tepovou frekvenci dítěte úplně a padlo rozhodnutí okamžitě porod ukončit císařským řezem. Dítě se už narodilo mrtvé a podle pitevní zprávy měla holčička omotanou pupeční šňůru kolem krku. Matka je přesvědčená, že dcera zemřela zbytečně.

Na žádost rodičky případ přezkoumal nezávislý soudní znalec. Dospěl k závěru, že neadekvátní porodnická péče v nemocnici Vyškov vedla ke smrti dítěte. Primář gynekologicko-porodnického oddělení je ale přesvědčený, že jeho kolegové chybu neudělali a dítě prý zemřelo nešťastnou náhodou. "Za mými kolegy určitě stojím. Byla to nešťastná náhoda a takové věci se stávají," řekl primář Josef Eim. Stížností se zabývá i Zdravotní komise Jihomoravského kraje.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.