Labe podemlelo pilíř chystaného mostu. Stavbu zachránila jedinečná technologie

Na Nový rok se Labe v Pardubicích změnilo v dravou řeku a proud koryto pořádně prohloubil. "Došlo k odplavení pěti metrů," uvedl správce chystané stavby Stanislav Král.

Ničemu by to nevadilo, kdyby tady zrovna nestál pilíř, který má podepírat nový most. "Že by došlo k tak masivnímu odplavení dna, jsme nezažili," prohlásil Král.

Stavbaři vymýšleli, jak pilíř zajistit, a tak sáhli po jedinečné technologii. Potápěči na dno umístí pytle a vylijí je betonem. "Pro mě to znamená ten pytel usadit na určité místo. Pak je svázat k sobě k těm pilotům," přiblížil potápěč Ladislav Voříšek.

[chooze:article;value:538344]

​Celkem půjde pod hladinu 320 metrů krychlových materiálu, který postupně ztvrdne a udělá pevný základ pilíře. Potápěči na jeden zátah pod hladinou stráví pořádnou část pracovní doby, celkem 211 minut. Na dně se potýkají s říčním proudem a špatnou viditelností. Specialisté pracují často jen po hmatu a k rukám jim jsou kolegové na břehu.

Nyní potápěči umisťují pytle, beton se bude lít v příštích dnech, ale do pátku má být hotovo. Pilíř tak může zůstat na místě a nebude jej potřeba odstranit.

Největší lanový most v republice bude součástí obchvatu Pardubic, který má být hotový příští rok na podzim. Kvůli vyvlastňování pozemků má stavba asi půl roku zpoždění.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.