Fiala chtěl koalici s hnutím ANO a slíbil abolici pro Mynáře, tvrdí Zeman

Exprezident Miloš Zeman se v podcastu Hráči ostře pustil do premiéra Petra Fialy (ODS). Obvinil ho například z toho, že mu přislíbil abolici (zastavení trestního stíhání, pozn. red.) pro bývalého kancléře Vratislava Mynáře.

"Když jsem jednal s Petrem Fialou, zeptal jsem se ho, zda je ochoten podepsat tuto abolici, a já ho budu citovat doslova, řekl: 'To mi nedělá problém'. A to je vše, co k tomu mohu říci," zavzpomínal bývalý prezident.

Jednání o abolici údajně byla dvě a ani jedna ze stran to prý nikdy nespojovala s otázkou schválení vlády. Zeman měl totiž v roce 2021 problém se jmenováním tehdejšího kandidáta na ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti). "Když ale budu objektivní, jistě tento příslib zpříjemnil atmosféru dalšího jednání," doplnil exprezident. Abolici měl následně realizovat ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).

[chooze:article;value:555260]

Mynářovo trestní stíhání spojoval Zeman s tím, že byl jeho kancléřem. Situaci přirovnal ke kauze Čapí hnízdo. "Je obžalován především proto, že byl mým kancléřem, což samozřejmě je, a teď budu mluvit tak trochu jako Andrej Babiš, trošku účelové stíhání," řekl Zeman, který i s odstupem času stojí na Mynářově straně.

Podle Zemana měl Fiala dokonce uvažovat o vytvoření koalice s hnutím ANO. "Pokud mi věříte, že Petr Fiala řekl, že je ochoten jít do koalice s hnutím ANO, a pak to odmítl, a pokud mi věříte, že Petr Fiala řekl, že je pro něj přijatelné dát abolici kancléři Mynářovi, a pak ani jedno nedodržel… tak bych rád zdůraznil, že člověk, který dvakrát nedodrží své slovo, není zcela důvěryhodný," dodal Zeman.

Fiala: Zeman se bál pomsty

Redakce TN.cz oslovila i premiéra Petra Fialu. Ten se ale k Zemanovým výrokům původně vyjadřovat nechtěl. "Pan premiér nevidí důvod komentovat údajné vzpomínky, s nimiž jejich autoři z neznámých důvodů přicházejí až s odstupem několika let, a navíc v předvolební kampani. Rozhodují pouze fakta a ta jsou v této věci jednoznačná," uvedla mluvčí vlády Lucie Ješátková.

[chooze:article;value:549332]

Na pondělní tiskové konferenci ale na dotaz TV Nova odpověděl. "Pan bývalý prezident Miloš Zeman se mnou mluvil o abolici opakovaně a opakovaně, dokonce dvakrát, to mělo jakousi formalizovanou podobu, o čemž jsem vždycky uvědomil vládu. A rozhodnutí znáte, nikdy jsem žádnou abolici neodsouhlasil," reagoval.

"Miloš Zeman vyjadřoval i obavu, že by mohla být zneužita politicky policie a státní zastupitelství právě na případu kancléře Mynáře, aby se mu někdo pomstil. Tak jsem Miloši Zemanovi řekl, že nic takového bych nepřipustil a nic takového ani nepředpokládám. Ale s abolicí to bylo tak, jak vám říkám. Nakonec se všichni mohou přesvědčit, že žádná abolice nebyla," uzavřel premiér. 

Premiér Fiala odsoudil Zemanův výrok: Žádnou abolici jsem neodsouhlasil: 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.