Do Česka se vrátil mráz. Meteorologové řekli, kdy se znovu oteplí

Pankrác, Servác, Bonifác – ledoví muži, k nimž pranostiky vztahují jarní mrazy. A jak se zdá, letos skutečně dostáli svého jména a přinesli nízké noční teploty. "Kvůli jasné obloze a uklidnění větru klesaly teploty hlavně v severovýchodní a východní části Česka až k 1 °C s četnými přízemními mrazíky," zhodnotil v pondělí ráno Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Zbytek týdne by se ale měl nést v teplejším duchu. "V dalších dnech už budou ranní minima o něco vyšší a riziko přízemních mrazů tak bude minimální," dodávají meteorologové s tím, že zpočátku týdne by mohlo vykouknout i sluníčko. Teploty by se měly vyšplhat dokonce k 19 až 23 stupňům Celsia a v Čechách by mohlo být i 25 stupňů.

[chooze:article;value:555038]

Na úterý a středu navíc ČHMÚ vydal výstrahu před nebezpečím požárů. Platí pro většinu území Čech a Moravy. Meteorologové proto odrazují od rozdělávání ohňů v přírodě a v lesích, vypalování trávy, odhazování cigaretových nedopalků na zem, používání přenosných vařičů a jiných zdrojů otevřeného ohně.

​​Právě středa by měla být i nejteplejším dnem z celého týdne, kdy se denní teploty vyhoupnou na 20 až 24 stupňů. Ve čtvrtek naměříme maximálně 18 až 22 stupňů a v pátek 17 až 21. O víkendu to zatím vypadá, že se teploty dostanou nanejvýš k 16 až 21 stupňům Celsia a na většině území by se měl objevit déšť.

Noční teploty ale půjdou postupně nahoru. V noci na úterý ještě klesnou na 10 až 6 stupňů Celsia, ve středu už ale jen na 12 až 8 a ve čtvrtek na 14 až 10 stupňů. Stejné teploty hlásí meteorologové i na pátek. Na víkend pak předpovídají, že nejnižší noční teploty spadnou k 14 až 9 stupňům.

Ledoví muži přicházejí. Mají se pěstitelé obávat ranních mrazů?:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.