MAPY: Aktivita klíšťat je znepokojivá. V příštích dnech bude situace kritická

[chooze:gallery;value:35843]

​​Klíšťata jsou nyní velice aktivní. "Jejich vývojová křivka zpravidla vrcholí právě v květnu. Aktuálně pro ně panují příznivé podmínky – není ani extrémní teplo, ani sucho," vysvětlil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X.

"Největší výskyt klíšťat je pozorován v období od března do června, s hlavním vrcholem v květnu, druhý vrchol přichází na podzim a trvá do příchodu prvních mrazů. Obecně se dá říci, že nejlépe klíšťatům svědčí teplé a vlhké prostředí, nejhůře se vypořádávají se suchem," informoval ČHMÚ.

Na velké části území je podle map ČHMÚ v těchto dnech aktivita mimořádná. Nejhorší bude pondělí, kdy nejvyšší stupeň indexu značící mimořádnou aktivitu bude platit pro drtivou většinu Česka. 

[chooze:article;value:554534]

Klíšťata se nejčastěji vyskytují v neposekané trávě nebo na neudržovaných pastvinách. Daří se jim ale také u vody, v parcích nebo na zahradách. "A samozřejmě v listnatých či smíšených lesích – tam je dobré chodit po zpevněných cestách a pokud možno se vyhýbat hustší vegetaci a podrostu," dodal úřad.

"Před cestou do přírody se proto určitě vyplatí použít repelent," zdůraznili odborníci. Po návratu domů se pak nezapomeňte prohlédnout. Případné klíště je totiž důležité včas a vhodným způsobem odstranit.

Státní zdravotní ústav navíc před pár týdny upozorňoval na to, že ještě nebezpečnější než ta v přírodě jsou klíšťata městská. U každého čtvrtého klíštěte totiž vědci nalezli bakterie způsobující lymeskou boreliózu. Rizikovější jsou prý i kvůli tomu, že ve městech se před nimi lidé tolik nechrání a jen málokdo použije repelent.

Do Česka se dostávají nové druhy klíšťat. Jsou větší a pro člověka nebezpečná, varují odborníci:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.