Herecký svět truchlí. Zemřel král hollywoodských béčkových filmů

Corman zemřel už ve čtvrtek 9. května ve svém domě v Santa Monice v Kalifornii. Slavnému americkému režisérovi bylo 98 let. Jeho rodina však oznámení o jeho smrti zveřejnila až v sobotu, píše agentura AP News.

"Byl štědrý, milý a měl otevřené srdce pro všechny, kteří ho znali. Když jsme se ho zeptali, jak by chtěl, aby si ho lidé pamatovali, tak řekl: 'Jako filmového tvůrce.' Takhle to chtěl," uvedla jeho dcera Catherine Cormanová.

Corman zahájil svou filmovou kariéru v roce 1955 a od té doby se jako režisér nebo producent podílel na vzniku stovek snímků. Jelikož dokázal v lidech rozpoznat skutečný talent, svou kariéru u něj začínali takoví režiséři jako Francis Ford Coppola, Ron Howard, James Cameron nebo Martin Scorsese. V roce 2009 se stal držitelem čestného Oscara.

Pod jeho taktovkou vznikaly hlavně béčkové filmy, například Krvavá máma, Strašidelný palác, Zánik domu Usherů nebo Předčasný pohřeb. Známý byl také tím, že se snažil filmy natočit za co nejmenší rozpočet a co možná nejrychleji, píše web Telegraph.

[chooze:article;value:554518]

"Když pracujete s nízkým rozpočtem, tak jste hodně omezení, ale zároveň máte jisté příležitosti. Můžete si víc hrát. Můžete experimentovat. Musíte najít kreativnější způsob, jak vyřešit problém," řekl v dokumentu Val Lewton: The Man in the Shadows v roce 2007.

V menších rolích se Corman ve filmech objevoval i jako herec. Podle Česko-Slovenské filmové databáze si zahrál například v Mlčení jehňátek, Apollu 13, Philadelphii nebo ve filmu Kmotr II. Epizodní roli ztvárnil i v seriálu Beverly Hills 90210.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.