V červnu může přijít velký zvrat. Ovlivní počasí na dlouhé měsíce

Povrchová teplota moře se letos v dubnu v některých částech východního Tichého oceánu pohybovala pod teplotním průměrem. Na většině míst oceánu však podle webu Climate Prediction Center převládaly nadprůměrné teploty. A to až o 0,8 °C.

Tyto hodnoty podle meteorologů odrážejí skutečnost, že vláda jevu El Niño se skutečně blíží ke konci a nastane přechod na neutrální fázi. Odborníci uvádějí, že by k tomu mohlo dojít už v červnu. Existuje podle nich poměrně vysoká šance, že svět čeká velmi rychlý přechod na jev La Niña. Aktuální předpovědi uvádějí 49% šanci, že se vyvine už v období od června od srpna. 

Pravděpodobnější ale je, že nastane neutrální fáze, která může přetrvat až do září. Podle předpovědí je aktuálně 69% pravděpodobnost vývoje La Niñy v období od července do srpna. Chladnějšího počasí se tak zatím zřejmě nedočkáme. Jak připomíná portál Travel Tomorrow, meteorologové naopak varují před tím, že letošní léto se ponese ve znamení vln veder a bude "neobvykle horké".

[chooze:article;value:554501]

"Léto 2024 by mohlo teplotně překonat léto 2022. Od půlky do konce léta navíc očekáváme, že bude sucho, a očekáváme vlny veder," uvedla meteoroložka Olivia Birchová.

"Podle výhledů počasí, které vydávají velká evropská a americká centra, bude i letošní teplota v červenci a srpnu nadprůměrná v porovnání s dlouhodobým normálem," potvrdila pro TN.cz meteoroložka Dagmar Honsová.

Odborníci se domnívají, že letošní léto by dokonce mohlo být jedním z nejteplejších za celou historii měření. "Závěry klimatických změn stále hovoří o tom, že teploty budou stále narůstat a že vlnám 40stupňových veder se v budoucnu v Česku v létě neobejdeme," dodala. Kdy však tento stav nastane, zatím zůstává otázkou. "Nelze předpovědět, zda už to bude letos v létě, příští rok nebo za deset let," uzavřela Honsová.

Oceánský jev La Niña nicméně nejpozději na konci léta převezme vládu a bude ovlivňovat globální počasí po dlouhé měsíce. "Přetrvá přes zimu," uvádí Climate Prediction Center.

Varování meteorologů: Nic horšího Evropa nezažila. Udeří "mega vlna" veder (04/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.