Římské lázně ukrývaly poklad. Speciální barvivo bylo dražší než zlato

Speciální barvivo pro róby elit vyráběli Římané před asi 2 000 lety z plžů, vysvětlili vědci na svých stránkách. Najít se jej archeologům podařilo v anglickém Carlisle, kde v areálu tamního kriketového klubu objevili v roce 2017 římské lázně, uvedla BBC.

Záhadnou hroudu archeologové a dobrovolníci objevili v roce 2023. Podle archeologa Franka Giecca, který projekt vede, jde o významný nález. Barvivo má totiž podle něj cenu vyšší než zlato. Na výrobu dvou gramů bylo potřeba 12 tisíc šneků.

"Sběr plžů a zpracování žláz muselo být časově velmi náročné," poznamenal. Římani barvivo používali pro malby na zdi i barvení textilu. Přesné složení několik měsíců zjišťovali na Univerzitě v Newcastlu.

[chooze:article;value:483262]

"Odborníci z Newcastle University nyní dospěli k závěru, že pigment je organický a obsahuje množství bromu a včelího vosku, to téměř jistě znamená, že jde o týrský purpur, barvu spojovanou s císařským dvorem v Římské říši," sdělil Giecco.

Lázně byly pravděpodobně vystavěny pro císaře Septimia Severa, uvedl web deníku Daily Mail. Na místě se za poslední roky našlo asi 2 000 předmětů včetně keramiky, zbraní, mincí a polodrahokamů.

Boj o potopenou španělskou loď v Atlantiku. Skrývá se na ní poklad nesmírné hodnoty (2/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.