Přístroje zachytily sérii zemětřesení u českých hranic. Je to zvláštní, diví se expert

Pro oblast Fojtska, která zahrnuje část Karlovarského kraje a německého pohraničí, otřesy nejsou ničím neobvyklým. Zemětřesný roj, který tam odborníci v uplynulých týdnech zaznamenali, se ale vymyká normálu. 

Od 20. března ho tam začala zachycovat nově dokončená unikátní síť obzvlášť citlivých seismometrů, které během prvních 14 dnů zaregistrovaly tisíce slabších otřesů, uvedl v polovině dubna v tiskové zprávě německý geofyzikální ústav v Postupimi (GFZ). 

"Současný zemětřesný roj je neobvyklý hned v několika ohledech, a to nejen proto, že trvá již více než 14 dní, ale také proto, že se jedná o první roj v oblasti tak daleko na severu nejaktivnější oblasti," uvedl geofyzik a vedoucí projektu monitorujícího seismickou aktivitu v této oblasti Torsten Dahm. 

[chooze:article;value:548513]

​Pro web Live Science Dahm tento týden upřesnil, že se jedná o neobvyklý jev. "Pro nás to bylo tak trochu překvapení," přiznal. To naznačuje, že seismická situace v tomto kraji je poněkud komplikovaná. 

Podle Dahma není zatím úplně jasné, proč ve Fojtsku dochází tak často k zemětřesením. Okraje tektonických desek jsou daleko a v oblasti nejsou žádné aktivní sopky. S největší pravděpodobností se jedná o důsledek uvolňování oxidu uhličitého z magmatu, který proudí v hloubce asi 50 kilometrů pod zemí. 

V budoucnu by to podle něj mohlo vést ke zrodu nových sopek, které by v regionu mohly aktivně vybuchovat. Bavíme se však o horizontu desítek až stovek tisíc let. 

Loni v říjnu zasáhlo zemětřesení také sousední Slovensko. Lidé se museli evakuovat:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.