Pochybení s výběrem kandidáta na ministra pro vědu předsedkyně TOP 09 odmítá

Nevydařená výměna ministrů pro vědu a výzkum má být velkou politickou chybou šéfky Poslanecké sněmovny a předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové. Ta se však takovému nařčení v pořadu Napřímo na TN Live brání.

"Já jsem v politice 14 let, konkrétně tedy ve Sněmovně dvanáctým rokem, a rozhodně bych neřekla, že se jedná o nějakou obrovskou chybu," uvádí Adamová.

[chooze:article;value:553820]

​"Určitě mě mrzí, že se nepovedl první kandidát, ale stojím si za tím, že k výměně mělo dojít. Ostatně Fialova vláda je často kritizována dlouhodobě za špatnou komunikaci svých výsledků práce. A my si tu zpětnou vazbu bereme k srdci. A ve chvíli, kdy vnímáme, že i třeba u naší vlastní ministryně jsou v rezervy, tak jdeme příkladem a napravujeme tu situaci," upozorňuje předsedkyně TOP 09.

Neúspěšného kandidáta na ministra Pavla Tuleju podle Adamové již dříve prověřila akademická sféra. "On byl dvakrát zvolen rektorem Slezské univerzity. Byl také místopředsedou České konference rektorů, což si myslím, že jsou natolik vysoké pozice, že by opravdu nikdo nečekal, že může být nějaký šrám na té dosavadní činnosti," hájí volbu kandidáta na ministra Adamová.

Taktéž zpochybňuje označení časopisů, kde Tuleja publikoval, za predátorské. "Publikační činnost je z doby, kdy ještě časopisy jako predátorské označeny nebyly," tvrdí.

[chooze:article;value:541835]

​"Nedošlo tedy k žádnému velkému pochybení. Za tím si stojím. Ale on se k tomu tímto způsobem nechtěl stavět. On zkrátka řekl, že nechce zpochybňovat práci ostatních nebo na takovémto vysokém postu dávat záminky kritikům, a raději odstoupil," uvádí politička.

Širší vedení TOP 09 už tento týden schválilo nového kandidáta na post ministra pro vědu a výzkum. Měl by jím být Marek Ženíšek, jenž byl čtyři roky náměstkem na ministerstvu spravedlnosti, pak rok i prvním náměstkem na ministerstvu zdravotnictví a také deset let místopředsedou TOP 09.

"On se určitě zasadí, aby bylo více peněz v rozpočtu na vědu a výzkum pro příští rok, protože to je nezbytné, aby rostly peníze v této oblasti, protože věda a výzkum si naši podporu zaslouží. Je předpokladem toho, že se nám všem bude dařit, že budeme bohatnout. Budeme totiž konkurenceschopní a celá společnost z toho pak těží," tvrdí sebevědomě Adamová.

Podívejte se na reportáž s předsedkyní Markétou Pekarovou Adamovou o plánech TOP 09:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.