Někteří lékaři zrazují těhotné od vakcín na černý kašel. Hazard s životy, říká odborník

Očkování proti černému kašli je povinné pro děti a je doporučováno i těhotným ženám, protože protilátky pak získávají i novorozenci. Přesto se některé ženy setkaly s tím, že je jejich gynekologové či praktičtí lékaři od očkování zrazovali.

"Bohužel i v mém okolí vím o případech, kdy se matka dočkala místo vakcíny proti černému kašli odmítavé reakce gynekologa. Odrazovat těhotné od očkování proti černému kašli osobně vnímám jako hazard se zdravím i životem novorozeného dítěte," upozorňuje ředitelka Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Barbora Macková.

[chooze:article;value:550398]

​Takové zrazování od očkování může být podle předsedy České vakcinologické společnosti Romana Chlíbka na hranici trestné činu. "Toto je opravdu skoro trestný čin. Ty důkazy o potřebnosti či účinnosti očkování v průběhu těhotenství jsou podloženy vědeckými výzkumy. Ten, kdo od očkování zrazuje, to dělá z neznalosti a ze strachu, aby neporadil špatně," domnívá se Chlíbek.

"Ačkoli je očkování těhotných od 27. týdne v České republice doporučené už od roku 2015, proočkovanost v těhotenství je u nás minimální, pohybuje se na úrovni 1,6 %. Ve srovnání s tím jsou v zahraničí tato čísla mezi 40 až 80 %," uvádí Kateřina Fabiánová, zástupkyně vedoucího Oddělení epidemiologie infekčních nemocí v SZÚ.

[chooze:article;value:554280]

​Ta se domnívá, že opatrným přístupem některých lékařem mohou být špatné zkušenosti s lékem Thaliomit. Ten se podával těhotným v padesátých letech minulého století, později se zjistilo, že se kvůli němu rodily postižené děti. O těchto případech se dodnes učí na lékařských fakultách.

Zatím poslední údaje o na kažených s černým kašlem jsou z pondělí. Za období od letošního 1. ledna do 28. dubna podle nich bylo nahlášeno celkem 10 973 případů. "V posledních dvou týdnech jsou počty nižší díky svátkům. Jestli je nákaza opravdu na ústupu, budeme moci definitivně ověřit až za dva týdny,“ uvádí pro TN.cz mluvčí SZÚ Štěpánka Čechová.

Uprchlíci za černý kašel nemohou. Projevují se proticovidová opatření, řekl v březnu ministr zdravotnictví Vlastimil Válek:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.