Městečko na Vysočině má 8 rychlostních radarů. Mastí si na nás kapsy, vadí lidem

"Nové Město na Moravě se prakticky nedá přejet bez přejetí rychlostního radaru, to by bylo v pořádku, ale lidem chodí v tyto dny pokuty za naměřenou rychlost z prosince," řekl jeden z tamních obyvatel. Měřicích kamer je ve městě, které má asi 10 tisíc obyvatel, už osm.

Mezi obyvateli tak roste pocit, že nejde o zvýšení bezpečnosti na silnicích, ale o to, aby si radnice více vydělala. Radary jsou podle něj často na nesmyslných místech. "Doháníte rozpočet," vzkázal například jeden z obyvatel starostovi.

[chooze:article;value:552475]

"Kritice rozumím. Je mi líto, že tolik lidí dostalo pokutu," reagoval Šmarda. Město je podle něj rozdělené na dvě skupiny. "Ti, kteří mají malé děti, chtějí, abychom zaváděli omezení rychlosti. My už v Novém Městě na Moravě máme dokonce 14 třicítek. Lidé si pořád dávají petice a chtějí další. Já si myslím, že už to stačí, měli bychom přijít s jednotným systémem," dodal.

"Je důležité, aby měřicí místa vybírali s důrazem na bezpečnost v té lokalitě," míní Veronika Vošická Buráňová z BESIPu.

Problémy podle Šmardy vznikly, když město na konci roku zavedlo nové radary. "Na ulici Žďárské lidé nebyli zvyklí na měření, tam těch pokut bylo opravdu hodně. Třicítka, která tam je, je tam už 25 let. Je tam od doby, co se tam postavil penzion pro lidi, co jsou zdravotně postižení nebo staří, takže je tam hodně vozíčkářů, zdravotně postižených lidí," doplnil.

[chooze:article;value:546525]

Hodně lidí tak měření překvapilo. Právě tam tak vzniklo velké množství pokut. "Na konci roku jich bylo několik tisíc za měsíc. Teď už čísla šla dolů," uvedl. Měsíčně tak na konci roku rozdali 4 000 pokut.

Starosta ale odmítá, že by si na obyvatelích radnice chtěla jen namastit kapsy. "Všechny peníze, které se vyberou na pokutách, budou investovány zpátky do bezpečnosti provozu," poznamenal.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.