Gregorová a Vrecionová: Odstřihnout se od ruského plynu bylo správné. Konečná nesouhlasí

V 15 hodin usedly do speciálního studia europoslankyně Veronika Vrecionová z ODS, Markéta Gregorová z Pirátů a Kateřina Konečná z KSČM.

Na tom, že by Evropa měla pracovat na diverzifikaci energetických zdrojů, zejména v případě plynu, se všechny političky shodly. "My v České republice musíme myslet na to, abychom nebyli totálně závislí na jakémkoliv nestabilním režimu," řekla Vrecionová.

[chooze:article;value:552730]

"Dostávat se z takové závislosti pak finančně a společensky velice bolí, a to už nechceme opakovat," řekla Gregorová o závislosti na Rusku. Konečná má ale na ruské energie názor opačný. "Neměli bychom si zavírat cestu trubek, protože je to ekologičtější a levnější než LNG," uvedla.

"Stejně plyn z Ruska bereme, bereme i ropu," oponovala dále Konečná vládní politice. "Nikdo nezastírá, že nějaké obchody stejně probíhají. Je to pro ně ztíženější a komplikovanější. Je to třeba minimalizovat," odpověděla na to Vrecionová.

"Jsme ochotní brát od režimů, jako je Saudská Arábie nebo Ázerbájdžán. Tak si pojďme říct, kteří jsou ti, kdo jsou teď v pohodě, a jestli budou i za dva roky," kritizovala ale Konečná další zdroje. "Energetická bezpečnost je o závislosti. My jako Evropská unie nejsme na ázerbajdžánském plynu závislí," oponovala jí Gregorová.

[chooze:article;value:551380]

Shoda mezi političkami panovala na tom, že jádro je nezbytnou součástí českého energetického mixu. To, z jaké míry by to mělo být, je ale opět rozdělovalo. "V Německu hodně fouká, takže v době, kdy je příznivé počasí, tak mají levnou energii. Na jihu zase mají sluníčko," argumentovala Vrecionová s tím, že v Česku je situace jiná.

"Pokud se bavíme o bezuhlíkovosti, tak ano, ale není tím, co tradičně nazýváme zeleným zdrojem. Nemá vyřešený problém s odpadem, stavba jaderných reaktorů je extrémně drahá," vyjádřila se Gregorová proti některým aspektům jádra.

Veškeré informace a data k eurovolbám 2024 a volebním preferencím najdete zde na TN.cz

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.