Ukrajinci poslali drony na Rusko. Chtěli narušit oslavy, míní expert

"Na obloze nad Kurskou oblastí byly detekovány a zničeny tři ukrajinské bezpilotní letouny UAV. Děkuji bojovníkům protivzdušné obrany a všem obráncům hranic!" napsal gubernátor Kurské oblasti na svůj telegram.

O dalším ukrajinském útoku pak informoval ve čtvrtek brzy odpoledne. "V obci Ťotkino v Gluškovském rajonu dnes ukrajinský dron shodil na čerpací stanici výbušné zařízení. V elektrické rozvodně vedle čerpací stanice došlo k požáru. Nikdo ze služebního personálu nebyl zraněn. Požár likvidují jednotky hasičů a sbor dobrovolných hasičů. Děkuji záchranářům za jejich obětavost a odvahu!" uvedl na telegramu.

Ukrajinské útoky bezpilotními letouny tohoto typu ale podle bezpečnostního analytika Richarda Stojara nijak zásadně vývoj konfliktu neovlivní. "Jejich působení v Kurské oblasti má spíše rušivý charakter, a tato poslední akce možná měla za cíl spíše narušit ruské oslavy 9. května než dosáhnout zásahu strategicky významných cílů," vysvětlil pro TN.cz.

[chooze:article;value:554573]

"Ale nedávná série úderů na ruské rafinérie i hluboko v ruském vnitrozemí představovala velmi efektivní kampaň, která má potenciál způsobit ruskému protivníku velké ekonomické ztráty," řekl. Poukázal tak na dubnové útoky ukrajinské armády, které cílily hlavně na energetickou infrastrukturu.

Ruské civilní obyvatelstvo tyto útoky jako ohrožení prý vnímá, minimálně v blízkosti ukrajinských hranic. "Neschopnost ruské protivzdušné obrany obdobné útoky zcela eliminovat je vzhledem k velkému ohroženému teritoriu pochopitelná, do jisté míry to však diskredituje ruské politické a vojenské vedení u ruské společnosti," uvedl.

Pokud ukrajinské útoky nezasáhnou významné strategické nebo symbolické cíle, například Krymský most nebo prvky ruského jaderného deterentu (odstrašující efekt, pozn. red.), obdobné útoky podle Stojara pravděpodobně rozsáhlejší ruskou reakci nevyvolají. "Ruské síly vůči Ukrajině působí permanentně," zdůraznil.

[chooze:article;value:554472]

"Obě strany se primárně snaží zasáhnout významné a cenné cíle, zejména vojenskou a civilní infrastrukturu. V posledních dnech ruská strana obnovila rozsáhlé údery vůči ukrajinské energetické infrastruktuře, naopak ukrajinská v předchozím období efektivně působila vůči ruským rafinériím a součástem ropného průmyslu," řekl.

Velký rozdíl je ale podle něj v počtu vyslaných dronů a raket. Rusko má totiž oproti Ukrajině nesrovnatelně vyšší početní převahu. A to zejména v objemu použitých balistických střel a střel s plochou dráhou letu.

"V případě dronů je jejich přesnost a účinnost patrně více méně obdobná. Zde spíše záleží na efektivitě schopnostech protivzdušné obrany jím čelit," uzavřel.

Takto to vypadalo po jednom z ruských raketových útoků v květnu:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.