Bronzový frgál. Valašská pochoutka ohromila světové gurmány

[chooze:gallery;value:35811]

​Sladké koláče se těší oblibě po celém světě. Při sestavování žebříčku těch nejlepších je tak rozhodně z čeho vybírat. I letos sestavili gurmáni z kulinářského portálu TasteAtlas žebříček nejlepších koláčů z celého světa.

Porotci vybírali z více než 360 sladkých dezertů a tradiční valašský frgál se umístil na třetím místě. První místo v žebříčku obsadil polský tvarohový sernik a na druhé příčce se umístil švédský čokoládový dezert kladdkaka.

[chooze:article;value:499897]

Gurmáni ocenili pestrost jeho podob i historickou hodnotu. První dochované zmínky o frgálech pochází z první poloviny 19. století, pravděpodobně se ale pečou mnohem déle. O unikátnosti těchto koláčů svědčí i skutečnost, že od roku 2013 chrání frgály zeměpisné označení EU.

Pro tradiční frgál ale nemusíte jezdit až na Valašsko. Můžete se ho upéct přímo u vás doma. Přinášíme recept na valašský frgál podle Resortu Valachy: 

Na 4 koláče potřebujeme: 500 g hladké mouky, 2 žloutky, 250 ml mléka, 40 g droždí, 80 g moučkového cukru, sůl, 50 ml oleje, 125 g Hery (nebo tradiční sádlo s máslem), citronová kůra, 1 vejce na potírání, 100 ml mléka

Na náplně koláčů potřebujeme: drobenku na posyp, máslo, rum a mléko na pokapání

Příprava těsta:

  1. V misce rozmícháme trošku mouky, cukru a droždí. Zalijeme malým množstvím ohřátého mléka (nesmí být horké) a necháme vzejít kvásek.
  2. Mezitím dáme do mísy mouku, žloutky, sůl, zbytek cukru, citronovou kůru, Heru (o pokojové teplotě) a vlažné mléko. Přilijeme kvásek a vypracujeme vláčné těsto, které překryjeme utěrkou. Dáme ho na teplé místo vykynout, během kynutí jednou zlehka promícháme.
  3. Vykynuté těsto rozdělíme na čtyři bochánky a položíme je na kruhový pečicí papír o průměru 32 cm. Bochánky rozválíme válečkem na kruhy o průměru 30 cm.

Náplně (vždy na 4 celé koláče):

  • Hrušková: 900 g sušených hrušek, 500 g moučkového cukru, 100 ml rumu, 30 g skořice, 30 g badyánu, 50 g vanilkového cukru, 50 g strouhanky na zahuštění. Pro náplň se používají sušené hrušky, nikoli čerstvé (ty totiž obsahují příliš vysoké množství vody). Hrušky rozemeleme a všechny suroviny důkladně promícháme. Podle potřeby zahustíme strouhankou.
  • Tvarohová: 1 kg tvarohu, 4 žloutky, 240 g moučkového cukru, 140 g vanilkového cukru, 50 g vanilkového pudinku, 150 g rozinek, 100 ml rumu, 50 ml smetany, citronová kůra, muškátový květ. Rozinky předem namočíme do rumu. Následně všechny suroviny dobře promícháme. Podle potřeby rozředíme smetanou.
  • Povidlová: 700 g povidel, 50 ml rumu, 100 g vanilkového cukru, 160 g cukru moučka, 25 g strouhanky. Povidla a další suroviny dobře promícháme v misce, na závěr vše zahustíme strouhankou.
  • Maková: 600 g mletého máku, 80 g povidel, 250 ml mléka, 40 g skořice, 50 g vanilkového cukru, 80 g mléka, 180 g cukru krupice, 1 dl rumu, 100 g mouky, 50 g másla. Mléko s krupicovým cukrem přivedeme k varu, přidáme mletý mák a za stálého míchání krátce provaříme. Přitom hlídáme, aby se směs nepřipálila. Necháme vychladnout a mezitím si připravíme jíšku z másla a mouky. Do vychladlé náplně přimícháme jíšku a ostatní suroviny.

Drobenka:

100 g másla, 80 g moučkového cukru, 20 g vanilkového cukru, 5 ml rumu, 100 g hladké mouky, 100 g polohrubé mouky. Všechny suroviny ručně promícháme a následně prsty rozdrobíme na sypkou drobenku.

Dohotovení:

  • Na každý koláč (240 g těsta) rozetřeme 400 g náplně
  • Po obvodu necháme 1 cm okraje těsta volný. Ten potřeme rozšlehaným vejcem
  • Koláč posypeme drobenkou
  • Takto připravený jej necháme ještě chvíli kynout, pak pečeme v rozehřáté troubě při cca 200 °C (15–20 minut)
  • Po upečení potřeme okraj ještě teplého frgálu mlékem. Na závěr rozehřejeme máslo, po odstavení k němu přidáme vanilkový cukr a rum, a touto směsí hojně pokapeme povrch frgálu

Koblihy patří mezi nejoblíbenější sladké pečivo v Česku. Existuje ale i slaná varianta. Podívejte se na reportáž TV Nova ze srpna loňského roku:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.