Vláda schválila změny v nemocenských. Peníze má dostat více lidí

Vláda schválila změny v nemocenských. "Digitalizujeme, elektronizujeme i tuto oblast poté, co jsme v loňském roce zdigitalizovali celou agendu důchodů, i tady novelizace přináší to, že bychom tuto agendu měli pro občany odbavovat digitálně," prohlásil na tiskové konferenci ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Na ošetřovné budou nově mít nárok i dohodáři a osoby samostatně výdělečně činné. "Pokud platí adekvátní pojistné, měli by také nárok na dávky, které v rámci nemocenského pojištění jsou poskytovány, to znamená, že rozšiřujeme a zlepšujeme ochranu těchto lidí," řekl ministr.

S ministerstvem zdravotnictví připravili i změny ve zdravotnictví. "Po 90 dnech musí být vyhodnoceno, jestli člověk má na lůžku pobývat, nebo nikoliv. Případně potom bychom řešili, když tam nebude adekvátní důvod, aby se člověk dostal do zařízení, které bude pro něj vstřícnější, příjemnější, bude zabezpečovat lépe jeho potřeby," vysvětlil.

[chooze:article;value:553345]

Vláda schválila změnový zákon o sociálně-zdravotním pomezí. Vzniknout má nová komplexní služba, která bude kombinovat zdravotní a sociální služby. Bude pracovat například v domovech pro postižené, denních centrech a nemocnicích. Ošetřovatelskou službu mají zajišťovat interní zaměstnanci i externí poskytovatelé. 

Pomoc ovocnářům

"Ovocnáři si zaslouží určitou míru podpory, abychom překlenuli toto období, kde škody jsou 95 až 100 procent," řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Sklizeň bude podle něj oproti pětiletému průměru čtvrtinová.

"Budeme zvažovat i míru pomoci některým vinařským oblastem," sdělil. Vláda odeslala žádost o využití rozpočtu Evropské komise. Zažádala o 100 milionů eur (2,5 miliardy korun).

[chooze:article;value:553722]

K tomu se má připojit i pomoc z českého rozpočtu. Ta by měla být 100 až 200 milionů korun, zatím to ale podle Výborného není jisté.

Rozdělování sdílených daní mezi kraje

"My jsme akceptovali návrh, který zpracovala Asociace krajů, který zavádí sedm kritérií, podle kterých se sdílené daně mezi jednotlivé kraje budou dělit," oznámil ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Nejdůležitější bude počet obyvatel. Méně bude rozhodovat například počet kilometrů silnic druhé a třetí třídy, rozloha nebo podíl obcí k rozloze.

Jaderná energetika a antibyrokratický balíček

"Atomový zákon urychlí schvalování jaderných elektráren a počítá i s rozvojem malých modulárních reaktorů," prohlásil Fiala. "Přináší zrychlení výstavby a zavádění malých modulárních reaktorů tím, že zkracuje a zjednodušuje povolování pro nové zdroje a pružněji reaguje na technologický vývoj, včetně toho, že bude snazší zavádět nové technologie," dodal.

[chooze:article;value:536730]

Vláda schválila i změnu zákona o Národní rozvojové bance. "Úprava, kterou jsme provedli, umožňuje státu mnohem lépe investovat do strategických projektů," uvedl premiér. Poprvé bude mít zákon upravující její činnost, který ji odliší od standardních komerčních bank.

Do Poslanecké sněmovny půjde i třetí antibyrokratický balíček. Nově by tedy mohli například zaměstnavatelé posílat zaměstnancům písemnosti jako mzdový výměr elektronicky, lidé se zdravotním hendikepem nebudou muset při žádosti o průkaz připojovat fotografii.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.