Izrael zaútočil na Rafáh. Obsadil pro Palestince klíčový hraniční přechod

[chooze:gallery;value:35790]

​"Válečný kabinet jednomyslně rozhodl o pokračování v operaci v Rafáhu s cílem vyvinout vojenský tlak na Hamás, aby podpořil propuštění našich rukojmí a dosáhl dalších cílů vojenské operace," cituje deník The Jerusalem Post z prohlášení úřadu premiéra.

Nad ránem Izraelské obranné síly (IDF) oznámily, že mají pod kontrolou palestinskou stranu hraničního přechodu v Rafáhu. Přechod, přes který z Egypta proudí do Pásma Gazy humanitární pomoc, je tak uzavřený. Podle portálu Jerusalem Post přechod obsadila 401. těžká brigáda.

[chooze:article;value:554259]

Hraniční přechod je podle IDF uzavřený pouze dočasně. Otevřít se má znovu pro humanitární konvoje, jakmile to dovolí bezpečnostní situace. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu se navíc dohodl s americkým prezidentem Joem Bidenem, že přechod nezůstane humanitárním pracovníkům uzavřený, píše portál Haarec.

Izrael se rozhodl pokračovat ve vojenském tažení na Rafáh i poté, co palestinské hnutí Hamás v pondělí oznámilo, že přijalo egyptský a katarský návrh na příměří v Pásmu Gazy. Bývalý vysoce postavený izraelský bezpečnostní zdroj v pondělí listu The Jerusalem Post řekl, že navrhovaná "dohoda", na které se podle Hamásu dohodli, totiž ve skutečnosti neexistuje.

"Tato tzv. dohoda je důkazem toho, že jsme právě začali vyvíjet tlak na Hamás prosazováním pozemního vstupu do Rafáhu, a najednou jsme od Hamásu dostali zelenou pro dohodu o výměně vězňů a příměří," sdělil. Kancelář premiéra Netanjahua v prohlášení upozornila, že i když je návrh Hamásu vzdálený požadavkům Izraele, vyšle Izrael delegaci zprostředkovatelů, aby o příměří dále jednali.

Téma podrobně rozebral bezpečnostní analytik Oldřich Bureš:

Skutečnost, že by návrh Hamásu na uzavření příměří mohla být léčka, tvrdí i Mosab Hasan Júsuf, bývalý člen Hamásu, který se později stal tajným agentem izraelské tajné služby Šin Bet. "Návrh Hamásu na příměří na poslední chvíli je past," prohlásil na sociální síti X a Izraeli doporučil, aby na příměří nepřistoupil, pokud dohoda nebude zahrnovat bezpodmínečné propuštění všech rukojmích a odstoupení Hamásu od moci.

[chooze:article;value:554128]

Předseda Strany národní jednoty Benny Ganc v pondělí prohlásil: "Chci se obrátit na občany Izraele a zejména na rodiny rukojmích. Čelíme krutému nepříteli. Nikdy se nevzdáme snahy přivést naše rukojmí domů. Budeme i nadále usilovat o jejich návrat, což je naší povinností. Vyjednávací tým nepřetržitě pracuje na prozkoumání návrhu předloženého Hamásem, který se neshoduje s dosavadním dialogem vedeným se zprostředkovateli a obsahuje významné rozdíly."

"Každé rozhodnutí bude předloženo bezpečnostnímu kabinetu, nebudou zde žádné politické ohledy," řekl Ganc s tím, že i vojenská operace v Rafáhu je nedílnou součástí jejich pokračujícího úsilí a závazku přivést zpět unesené a změnit bezpečnostní realitu na jihu. "Budeme pokračovat ve veškerém úsilí, dokud je nepřivedeme domů," slíbil předseda Strany národní jednoty.

Podívejte se na reportáž o útoku Izraele na Rafáh (7/5/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.