Zálohování PET lahví se blíží. Obce se bojí, že kvůli tomu přijdou o peníze

Místo kontejneru zpátky do obchodu. Současný systém třídění přitom stál obce miliardy korun. PET lahve jsou navíc jednou z nejlépe obchodovatelných komodit a obce z jejich prodeje financují třeba sběrná střediska. "Bude nás to stát úbytek peněz v tom systému, který budeme muset z něčeho nahradit. To znamená, jestli navýšíme poplatky obyvatelům nebo třeba omezíme nějaké investice," obává se řekl starosta obce Velký Osek Pavel Drahovzal (Nezávislí pro Velký Osek).

Podle ministra životního prostředí zálohování zlepší využití PET lahví. "Abychom ze staré PETky udělali novou PETku, dneska to tak není. Ze staré PETky je třeba mikina, kobereček do auta, ale není z toho prostě nová PETKa," řekl ministr Petr Hladík (KDU-ČSL).

Podle starostů současný systém třídění odpadu funguje a lidé se ho učili roky. Část obcí a měst zavedla i popelnice na tříděný odpad ke každému domu. "Moji občani se mě ptají, jestli budou nebo nebudou zálohy, jestli s tím budou muset někam běhat. Ti, kteří mají ty popelnice doma, tak ti to vyloženě odmítají," sdělila starostka starostka Sudice Olga Dočkalová starostka Sudice (Sudičtí občamé sobě).

[chooze:article;value:544637]

​Lahve by se vracely do obchodu nesešlápnuté. "Nám vytrhne z celého toho systému odpadového hospodářství jeden druh odpadu, a najednou nám říká: ten zbytek si řešte jak chcete, ale tohle si budou obsluhovat vlastně obchodníci, a co se s tím odpadem bude dít je na jejich rozhodnutí," uvedl starosta Drahovzal. "Nápojáře celých 30 let, co to vyrábí, nezajímali pohozené odpadky, prostě řekli, ať se o to obce postarají, tak jsem se postarali," dodala Dočkalová.

Jenže podle ministra životního prostředí Hladíka má zálohování výsledky. "Slováci za dva roky systému výrazně předběhli Českou republiku, jak ve sběru, tak v recyklaci," řekl. Výše zálohy by měla být čtyři až pět korun.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.